<p>C&#39;park Bata telt op dit moment al zo&#39;n 70 bedrijven. De komende jaren wordt het gebouwencomplex en de omgeving geoptimaliseerd.&nbsp;</p>

C'park Bata telt op dit moment al zo'n 70 bedrijven. De komende jaren wordt het gebouwencomplex en de omgeving geoptimaliseerd. 

(Foto: )

Nieuwe fase Batadorp Heritage

  Zakelijk

In 2016 werden de leegstaande panden van Bata Nederland in het Batadorp opnieuw op de kaart gezet. Gemeente Best en C’mange Heerlen gingen in overleg met de familie aan de slag om het industrieel erfgoed te renoveren en ontwikkelen tot een mix van bedrijfslocaties. Inmiddels maken 70 bedrijven gebruik van C’park. De komende jaren wordt het gebouwencomplex en de omgeving geoptimaliseerd. Ook de bewoners van het Batadorp worden bij de plannen betrokken.

door Theo Louwers

BEST- Batadorp Heritage en de gemeente Best werken al een aantal jaar samen om het industriële erfgoedcomplex met haar Rijksmonumentale gebouwen aan het Europaplein te behouden, restaureren en duurzaam te herbestemmen. Dit heeft geleid tot een visie op zowel de gebouwen als de openbare ruimte. Vanuit de pijlers ‘Work, Enjoy and Stay’ is de afgelopen jaren invulling gegeven aan de vrijkomende bebouwing.
“Na een eerste fase van pionieren en experimenteren, willen wij graag een volgende stap zetten in het behoud en duurzame ontwikkeling van dit erfgoedcomplex”, zegt Stefan van Bogget van Rho adviseurs. “Daarbij willen we de bestaande functies vastleggen en ruimte creëren voor nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het achterste deel van het perceel. Ook is het denkbaar dat in de komende jaren nog extra ruimte beschikbaar komt. Om deze volgende fase richting te geven, stellen wij zowel voor de gebouwen als de openbare ruimte een visiedocument op. Dit visiedocument vormt het kader voor het op te stellen bestemmingsplan.”

Meepraten

C’park vindt het belangrijk dat het complex en omgeving vitaal, groen en levendig blijft. De bewoners van Batadorp en ondernemers, die gevestigd zijn in de gebouwen, konden via een digitale verbinding meepraten over hun wensen en wat de sterke en zwakke punten zijn. Ook kon daarna een enquête worden ingevuld.
In maart 2021 wordt er een tweede bijeenkomst gehouden. De resultaten van de enquête worden dan besproken en ook wordt het eerste concept van de visie besproken.

Rijksmonument

Het historische BATA-complex in Best omvat in totaal een zevental karakteristieke gebouwen waarvan de drie witte gebouwen de status van rijksmonument hebben. Er is een grote variëteit aan kantoorruimte, loodsen, werkplaatsen, opslagplekken en andere ruimtes beschikbaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden