Switch2Move nog altijd in beweging | Groeiend Best
Logo groeiendbest.nl


De deelnemers van Switch2Move in actie in de grote zaal van Kadans.
De deelnemers van Switch2Move in actie in de grote zaal van Kadans. (Foto: HANS JANSEN FOTOGRAFIE te BEST)

Switch2Move nog altijd in beweging

  Verenigingen

Op vrijdagmorgen rond 11 uur druppelen de deelnemers van Switch2Move één voor één binnen in de grote zaal van de Kadans. Mensen begroeten elkaar, weten wie er niet is en waarom, de sfeer is geanimeerd en ontspannen. Iedereen zoekt een plekje op de stoelen die in een grote kring staan opgesteld. Heel veilig, op anderhalve meter van elkaar.

door Willemien Jansen-van de Scheur

BEST - Oprichter en begeleider van Switch2Move is professioneel dansdocent Andrew Greenwood. Na grondige studie op het gebied van fysiologie, neurologie en de werking van het menselijke brein, heeft hij dit bewegingsprogramma ontworpen. Speciaal bedoeld voor mensen met Parkinson, reuma, Multiple Sclerose, dementie en andere verstandelijke of lichamelijke beperkingen. Het is zijn missie om met specifieke dansbewegingen de balans tussen lichaam en geest te helpen herstellen en gezondheidsproblemen aan te pakken. Dit doet hij op een heel speelse manier, met veel humor en op muziek. De muziek geeft het ritme en tempo van bewegen aan. De oefeningen lijken simpel, maar de les wordt zorgvuldig opgebouwd. Van zittend naar staand, van langzaam naar sneller bewegend, van het uitvoeren van een oefening naar vrij bewegen. Alle bewegingen gaan vloeiend in elkaar over. Een uur lang op deze manier bezig zijn met je lijf, het voelt voor de meeste deelnemers als een weldaad voor lichaam en geest.

"Het is voor mij en mijn vrouw begonnen met wat bedoeld was als een wetenschappelijk onderzoek in het Catharina Ziekenhuis. Om aan te tonen dat bewegen, en dan met name bewegen op muziek, goed is voor de gezondheid", vertelt deelnemer Jos. Dat programma startte in november 2018 onder leiding van Andrew en duurde twee maanden. Van tevoren en nadien werd van alle deelnemers de lichamelijke conditie en bewegelijkheid gemeten. De eerste maand kwam de groep eenmaal per week bij elkaar, de tweede maand twee keer per week. De tijd die voor dit onderzoek was uitgetrokken, bleek uiteindelijk te kort om wetenschappelijk vast te stellen welke verbeteringen waren opgetreden. Maar de deelnemers zelf hadden er veel baat bij. "Toen we hoorden dat Andrew op uitnodiging van het Platform Dementie in Best met een groep zou starten, hebben wij ons direct aangemeld." Sinds maart 2019 zijn er lessen in Kadans. Met inmiddels 17 trouwe deelnemers. Deelneemster en vrijwilligster Hanneke: "Ik ben hier begonnen als begeleidster van mijn moeder en heb me er over verbaasd hoe snel deze groep één werd. Bijna iedereen blijft na de les een half uurtje koffie drinken en we hebben een gezamenlijke WhatsApp groep. Juist dat sociale maakt onderdeel uit van dit concept de koffie zit zelfs bij de prijs inbegrepen!"

Voor meer informatie en aanmelding kunt u kijken op www.switch2move.com. Contact opnemen met Lisette van Druenen kan ook. Via e-mail: Lisette.van.Druenen@archipelzorggroep.nl, of telefonisch op 06-1274 3668.

Han van Bodegom
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden