Burgemeester Hans Ubachs (met bel) en Paul Gondrie bij de start van de verkeersproef.
Burgemeester Hans Ubachs (met bel) en Paul Gondrie bij de start van de verkeersproef. (Foto: Marijke Vermeulen)

Verkeersexamen 2021 afgenomen

  Verenigingen

De basisscholen in Best hebben weer de theoretische en praktische verkeersexamens afgelegd. Vorig jaar konden deze activiteiten vanwege corona helaas geen doorgang vinden. Het gevolg was dat dit jaar VVN het examen voor een heel grote groep moest organiseren, ruim 600 leerlingen, van groep 7 en groep 8.

door Theo Louwers

BEST - Dit was niet op één dag te doen. Voor de eerste keer werd vorige week de proef verdeeld over twee dagen gehouden. Groep 8 op woensdag en groep 7 op donderdag. Ondanks de aanmeldingen van veel mensen die een post wilden bezetten, moest de organisatie een beroep doen op leerlingen van het Summacollege uit Eindhoven. Een groep van 30 studenten heeft hen op een uitstekende wijze geassisteerd.

Startsein

Burgemeester Hans Ubachs gaf samen met Paul Gondrie (lid hoofdbestuur VVN) het startsein. De leerlingen vertrokken allemaal vanaf het gemeentehuisplein, dus was dit een thuiswedstrijd voor de burgemeester. De burgemeester benadrukte nog eens de noodzaak voor kinderen om goed voorbereid aan het verkeer deel te nemen. Hij complimenteerde de lokale afdeling van VVN, die steeds weer op allerlei manieren ervoor zorgt dat verkeersveiligheid blijvend de aandacht krijgt in de gemeente Best.

Spannend

Ties Bonnemaiers, leerling van basisschool de Kiezel, mocht als nummer 001 vertrekken. Hij vond het best wel spannend. “Ik heb geoefend door vooraf de route al te rijden. Ook is de fiets onder toezicht van de school van tevoren gecontroleerd”, zei hij.
Fleur van de Ber van basisschool Kindcentrum de Zevensprong had geoefend met haar opa. “Opa kan dat erg goed”, zei ze, “want hij wandelt elke dag 30 km. Op school hebben we geoefend door via een PowerPointpresentatie met elkaar te kijken hoe de route in elkaar zit.”
Fleur zit in groep 8 en gaat volgend schooljaar naar de Kempenhorst in Oirschot zodat ze dan iedere dag op de fiets naar school gaat. “Dat gaat zeker lukken”, zei ze.

Bordjes

Anton Kon, lid van de plaatselijke afdeling van VVN, was blij dat dit jaar het verkeersexamen door kon gaan. In de voorbereiding had men de route ook uitgezet met pijlen zodat ouders met hun kinderen de route alvast konden fietsen. “Het was jammer”, zei hij, “dat toch mensen meenden sommige bordjes te moeten weghalen en zelfs kapot te maken. Een extra schadepost voor VVN en extra werk om steeds de route weer compleet te maken.”

Vertrek

Jan Geraedts (VVN Best) zorgde ervoor dat de leerlingen op tijd konden vertrekken. Hij zorgt er al jaren voor dat er een strak schema wordt gehandhaafd: de leerlingen vertrekken in groepjes van 2 met steeds een minuut ruimte ertussen. “Dit is erg belangrijk”, sprak hij, “omdat alle scholen een vaste starttijd hebben toegewezen gekregen.”

Fouten

De meest voorkomende fouten waren niet goed kijken, geen richting aangeven en geen voorrang verlenen. Mede dankzij ouders, opa’s, oma’s, leerlingen van het Summa college, de scholen, gemeente Best en politie kon VVN-afdeling Best het examen organiseren.

Traktatie

Nadat het examen was afgelopen, werden de kinderen getrakteerd op limonade en fruit. Speciale dank aan Koen Houben van de Buffel die voor een kopje koffie zorgde voor de organisatoren. 

Verkeerseducatie

Rik Willems (VVN Best) zei dat aangezien kinderen de toekomst hebben, wij hen ook een goede verkeerseducatie willen meegeven. VVN-afdeling Best doet dit onder andere door het organiseren van verkeersexamens, dodehoekacties, scootmobiel- en e-biketrainingen en opfriscursussen voor (oudere) senioren.

Meer berichten