<p>Veel hoogbejaarde Indische-Nederlanders in Indonesi&euml; leven in schrijnende armoede.</p>

Veel hoogbejaarde Indische-Nederlanders in Indonesië leven in schrijnende armoede.

(Foto: Stichting Harapan)

Harapan zet zich in voor bejaarde Indische-Nederlanders

  Verenigingen

Onder het motto ‘beter 1% hulp dan 100% medelijden’ zet stichting Teman Teman Sehati zich in om aandacht te vragen voor de uitzichtloze situatie waarin vergeten en hoogbejaarde Indische Nederlanders in Indonesië leven. Stichting Harapan uit Best steunt deze actie!

BEST - Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945 mochten vele gezinnen Nederland niet in. Nederland weigerde duizenden Indische gezinnen uit de oud-kolonie op te nemen. Ze zouden niet over de juiste identiteitspapieren beschikken, die ze door de Japanse bezetting waren kwijtgeraakt. Gedwongen namen ze het Indonesische staatsburgerschap aan. Recht op pensioen hebben ze niet. “Nederland heeft ons laten stikken”, vinden ze. De regering in Den Haag stelde vanaf 1945 een rem op de migratie. Nederland, dat zelf aan het bijkomen was van de oorlog, beweerde niet voldoende opvangplekken te hebben. Bovendien heerste de opvatting dat voor iemand die in Nederlands-Indië was geboren en zodanig was vergroeid met het land en de cultuur, het te moeilijk zou zijn om in het koude Holland te wennen. Wat de regering niet begreep, was dat Indische Nederlanders zich verbonden voelden met het vaderland. In de kolonie waren ze naar Nederlandse scholen geweest, ze spraken de taal en kenden onze cultuur.

Stichting Teman Teman Sehati

De stichting Teman Teman Sehati uit Arnhem zet zich al jaren in voor de in Indonesië achtergelaten Nederlanders met als motto: beter 1% hulp dan 100% medelijden. Maandelijks krijgen ze omgerekend 35 euro voor noodzakelijke kosten en vanwege corona een levensmiddelenpakket ter waarde van 25 euro. In samenwerking met Teman Teman Sehati wil ook Harapan deze vergeten Indische-Nederlanders financieel steunen. En uw steun is natuurlijk van harte welkom! U kunt op twee manieren helpen. Ten eerste door één van deze mensen te ‘adopteren’ voor minimaal 15 euro per maand. U ontvangt dan updates over het wel en wee van betrokkene. Ten tweede kunt u een incidentele bijdrage storten op NL29RABO 0177062266 ten name van stichting Harapan met vermelding ‘TEMAN’. Wilt u een vergeten Indische Nederlander adopteren? Mail dan naar stharapan@hotmail.com, of bel met 06-18618903.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden