<p>Het broedseizoen is in aantocht. In veel gebieden hangen daarom borden en spandoeken met de tekst &lsquo;welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur&rsquo;. Op de foto een kievit met jong.</p>

Het broedseizoen is in aantocht. In veel gebieden hangen daarom borden en spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. Op de foto een kievit met jong.

(Foto: Harry Fiolet)

Zorgen om rust in kraamkamer natuur

  Verenigingen

De lente lonkt, het broedseizoen is in aantocht. Dit jaar is dat voor boswachters reden tot zorg. Want de grote drukte die we in natuurgebieden constateren sinds de pandemie, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen boswachters van verschillende natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

REGIO - De coronacrisis zorgt voor een sterke toename aan bezoekers in de natuurgebieden in Brabant. Mensen zijn massaal op zoek naar de nodige ontspanning en rust in de natuur en hoewel die groeiende waardering voor de Nederlandse natuur heel positief is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. “Het is van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden,” zegt Dianne Renders van Brabants Landschap.

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week borden en spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’.

Verzoek

De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook vriendelijk respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf dus op de paden, hou honden altijd aan de lijn en laat ook geen afval achter.

Natuur is open

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wild zich kan terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Op sommige plekken zijn extra maatregelen getroffen om dieren te beschermen.

Paniek en stress voorkomen

Als mensen zich niet aan de regels houden, kunnen ze – onbewust – wilde dieren verstoren. Dat kan in het ergste geval zelfs leiden tot sterfte. Het aantal incidenten met loslopende honden nam het afgelopen jaar toe, er werd ook meer zwerfafval achtergelaten en boswachters zien steeds vaker mensen buiten de paden lopen of fietsen. En hoewel wilde dieren vaak goed weten waar wandelpaden lopen, houden ze geen rekening met mensen of honden die ze opjagen buiten de paden. In paniek kan een ree zich vervolgens doodrennen tegen een hek of op een weg. Een broedende vogel die keer op keer moet opvliegen omdat mensen of honden vlak langs het nest lopen, houdt zijn eieren niet warm. De kuikens sterven dan in het ei. Geniet dus van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect!

Meer informatie

Met de actie ‘Kraamkamer natuur’ vragen boswachters van verschillende natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. Kijk voor meer informatie op de website van de betrokken organisaties: www.natuurmonumenten.nl, www.staatsbosbeheer.nl en/of www.brabantslandschap.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden