Stichting Harapan stelt zich als doel het bevorderen en verbeteren van leefomstandigheden van kansarme families en personen in Indonesië.
Stichting Harapan stelt zich als doel het bevorderen en verbeteren van leefomstandigheden van kansarme families en personen in Indonesië. (Foto: )

Steun voor kindertehuizen op Indonesische eiland Flores

  Verenigingen

Vanaf 1975 heeft de Belgische ontwikkelingswerkster Jeanne Colson op het arme Indonesische eiland Flores vijf kindertehuizen en een internaat voor meisjes opgezet in de organisatie Yayasan (stichting) Nativitas.

BEST - Mama België zoals zij ook wordt genoemd, is inmiddels gepensioneerd en haar werk is overgedragen aan de nieuwe leiding. In de tehuizen wordt er naar gestreefd een meer gestructureerde oplossing te bieden aan kinderen met een probleem (bijvoorbeeld vondelingen, zieke kinderen, gehandicapte kinderen, kinderen uit eenoudergezinnen).

Op eigen benen staan

Het klassieke kindertehuis in Flores was vanaf het begin een niet-gewenste oplossing. De baby/het kind wordt opgenomen, samen met een volwassen familielid of een pleegmoeder. Gedurende hun verblijf in het kindertehuis worden beiden op hun nieuwe levenssituatie voorbereid. Na een zekere tijd, afhankelijk van de gezondheid van het kind en de kunde van de (pleeg)moeder en de situatie in het gezin thuis, gaan beiden terug naar hun eigen milieu. De tehuizen zijn meer en meer zorgcentra geworden. De steun aan Nativitas Flores is één van de speerpunten van de stichting Harapan. Mede dankzij de jaarlijkse speculaasactie en donaties van Kringloopwinkel Handmelken uit Best heeft Harapan veel kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze tehuizen.

Extra kosten

Mede door de coronacrisis heeft Nativitas het extra moeilijk, er zijn veel extra kosten, donaties lopen terug en er zijn ook minder inkomsten vanuit de omgeving. Voor de dringend noodzakelijk aanschaf van onder andere rolstoelen, hoorapparaten, rollators, prothesen, braces en voor medische onderzoeken en operaties van een aantal gehandicapte kinderen, is extra geld nodig, zo’n 7.000 euro. De stichting Harapan heeft hiervoor een fonds benaderd dat anoniem wil blijven en ontving een donatie van maar liefst 5.000 euro. De overige 2.000 euro worden door de stichting Nativitas Nederland uit Horst bijgedragen.

Modderlawine

Op Flores zal men bijzonder blij zijn dat op zo’n korte termijn het gevraagde bedrag bij elkaar werd gebracht. Zeker nu onlangs één van de tehuizen door een modderlawine heel veel schade heeft opgelopen, hetgeen ook weer extra kosten met zich meebrengt.

Kijk voor aanvullende informatie over de stichting Harapan uit Best op de website: https://harapan.dse.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden