<p>Wethouders Desir&eacute; van Laarhoven en Stan van der Heijden gaan samen door het lint.</p>

Wethouders Desiré van Laarhoven en Stan van der Heijden gaan samen door het lint.

(Foto: Theo Louwers)

Nieuwe fietsroute door Peppellandschap

  Toerisme

Een nieuwe fietsroute moet het bijzondere peppellandschap tussen Best en Boxtel onder de aandacht brengen van een breed publiek. De fietsroute, ‘Expeditie Knapzak’, is geschikt voor jong en oud. De wethouders Stan van der Heijden en Desiré van Laarhoven van Boxtel gingen in het buitengebied van Best door het lint. Ze reden onder een spandoek door met een knapzak op de schouder.

door Theo Louwers

BEST - Job Wittens, ambassadeur van de Living Lab Productieve Natuur, sprak vorige week donderdag een kleine groep genodigden toe. “De populier is een volksboom, die na 29 groei-jaren gekapt moet worden. Wij willen de populier teruggeven aan de mensen en hopen dat de boom massaal wordt aangeplant. In de bouw en houtsector kan de populier op vele manieren worden toegepast. Er liggen veel kansen.”

Duurzaam bouwmateriaal

Vroeger werden populieren in dit gebied gebruikt voor de productie van klompen en lucifers. “Alleen al in Liempde waren in 1900 vijftien florerende klompenmakers bedrijven”, sprak de Beste wethouder Stan van der Heijden. “Niet alleen de lenige grond, maar ook het systeem van het voorpootrecht droeg hier sterk aan bij. Het voorpootrecht is het recht dat een particulier kreeg om bomen in de berm van de weg te poten. Nu vele jaren later worden populieren ingezet als nieuwe economische drager van het landschap. Maar hoe kun je nu het verdienvermogen van natuurlijke landschappen optimaliseren? Productieve Natuur kijkt voor het beantwoorden van die vraag vooral naar populieren voor bouwmaterialen. Vandaag de dag kan populierenhout gebruikt worden voor duurzaam bouwmateriaal. Bijkomend voordeel is dat je daarmee CO ² voor lange tijd vastlegt. Ook wordt onderzoek gedaan naar boomkweek, voedselbossen en de productie van duurzame energie. Om het belang van populieren en het bijbehorende landschap te omarmen en om inwoners en bezoekers en professionals te betrekken bij dit landschap, haar historie en de toekomst, hebben de gemeente Best en Boxtel samen het initiatief genomen.”

Interactieve fietsroute

“Vandaag zijn we hier bij elkaar om het startschot te geven voor Expeditie Knapzak”, vulde wethouder Desiré van Laarhoven namens de gemeente Boxtel aan: “Expeditie Knapzak is een interactieve fietsroute voor jong en oud - dus voor kinderen, hun ouders, maar ook zeker hun grootouders - dwars door het populierenlandschap. De route is voorzien van leuke vragen en weetjes om zo op speelse en interactieve wijze het Populierenlandschap te beleven. Onderweg zijn diverse speelmogelijkheden en horecapunten waar je even bij kunt komen. De route is in totaal 29 kilometer lang en kan geheel op Knooppunten van het knooppuntennetwerk worden gefietst. De fietsroute is juist bedoeld om ook de inwoners en bezoekers van het gebied te verbinden aan de populieren. Een mooi en duurzaam initiatief.”

De route is gratis verkrijgbaar bij gemeentes en VVV’s en ook te downloaden.

Meer berichten