Logo groeiendbest.nl


Adri Raaimakers, erelid en 25 jaar trainer bij Generaal Michaëlis.
Adri Raaimakers, erelid en 25 jaar trainer bij Generaal Michaëlis. (Foto: Kees Nouws)

Adri Raaimakers 25 jaar trainer bij AVGM: 'Alles in het belang van je atleten'

  Sport

“Goh, wat heeft die trainer een grote groep”, dacht Adri Raaimakers (61) ruim vijfentwintig jaar geleden, toen hij zijn kinderen naar de atletiekbaan bracht. “Zou ik kunnen meehelpen?” Na een eerste cursus was hij amper twee jaar later al coördinator van de junioren. Inmiddels hoort hij bij de top van de hoogspringtrainers in Nederland: “Investeren in jezelf doe je in het belang van je atleten.”

BEST - Er ging eerst nog tien jaar overheen voordat Raaimakers zich ging toeleggen op het hoogspringen. “Dat had van begin af aan al m’n voorkeur: er zit veel in, het is moeilijk, met veel korte bewegingen. Daar kan ik m’n ei wel in kwijt, dacht ik.” Heel toevallig ontdekte GM-lid Sietske Noorman juist in die periode haar talent voor het hoogspringen. In amper drie jaar tijd begeleidde Raaimakers haar naar haar eerste nationale titel bij de senioren, als zestienjarige junior dan.

Natuurlijk bleef hij al die tijd in zichzelf investeren. Noorman verhuisde na haar nationale en internationale doorbraak naar Sittard, waar de van oorsprong Moldavische Gina Dubnova destijds de regiotrainingen verzorgde. Van haar leerde Raaimakers de ‘kneepjes van het vak’. Naast het lezen van boeken, laatst nog ‘Anatomie van de wendbaarheid’, struint hij geregeld het internet af: “Ik zoek alles waar ik maar beter van kan worden. Je komt dan veel kennis tegen, ook uit het Sovjet-tijdperk.”

Onlangs rondde hij op sportcentrum Papendal de cursus Topcoach Atletiek af, samen met dertig andere toptrainers. “Dat was vijftien weekenden lang theorie en praktijk, over het lichaam, trainen, voeding, biomechanica en psychologie. Sowieso was er een intake-gesprek”, vult Raaimakers aan. “Je moest al wél wat hebben laten zien.” Naast vroeger Sietske Noorman, heeft Raaimakers nu ook oud-Bestenaar en meervoudig Nederlands kampioen Sven van Merode onder zijn hoede.

Al zes jaar is Raaimakers verantwoordelijk voor het hoogspringen bij Regionaal Trainings Centrum Atletiek Midden en West Brabant. “Ik begeleidt nu negen atleten, waaronder een paar van net buiten Brabant. GM-leden Emma van de Valk, Luuk Schot en Orlando Louwers zijn er ook bij.” Doel is om deze talentvolle atleten van 15 tot 19 jaar door te laten stromen naar een EK of WK voor junioren. “In principe trainen we tweemaal per week in Rijen. Daarnaast trainen ze in overleg bij hun eigen vereniging, soms ook in Best. Bijvoorbeeld als de kennis of faciliteiten bij de thuisclub ontbreken.”

Raaimakers heeft er een dagtaak aan: tweemaal per week een halve dag voor de centrale trainingen, logboeken bijhouden, afstemmen met de verenigings-trainers, planning van de vaardigheden. En de schema’s zelf, zes trainingen per week: kracht, techniek, snelheid, kracht, herstel, vermogen. En dan afhankelijk van de periode van het jaar. “Normaal werk je ergens naar toe. Nu is het vooral improviseren, ook voor de atleten zelf. Ik geef ze oefeningen die ze thuis kunnen uitvoeren, voor de afzet bijvoorbeeld. Maar ze inspireren elkaar ook. Met matrassen als hoogspringmat, met een koord tussen de bomen, met een rugzak vol flessen water de trap op voor de stabiliteit en balans.”

Tegelijkertijd beseft Raaimakers juist nú zijn eigen kwetsbaarheid: “Ik heb een astmatische longaandoening, waardoor ik voor het werk afgekeurd ben.” Het ‘full-time’ trainerschap is daarmee een zinvolle en welkome levensinvulling geworden, al 25 jaar. “M’n laatste training was begin maart. Nu ga ik zeker geen risico lopen voor m’n gezondheid. Dan maar werken aan een protocol, voor als we wél weer echt aan de slag mogen”, besluit Raaimakers. “Alles in het belang van de atleten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden