Logo groeiendbest.nl


Hapkido-examens in Berkel-Enschot

  Sport

Afgelopen zondag was het weer zover. De regionale Hapkido-examens, met deelnemers uit Kaatsheuvel, Drunen, Best, Oisterwijk en Berkel-Enschot.

BEST - Het jeugdexamen was pittig, ondanks de goede voorbereiding. Of je nu beginner bent of gevorderde, je moet behoorlijk aan de bak. Er wordt het uiterste van je gevraagd en ieders niveau. Om dit goed te beoordelen waren er maar liefs drie instructeurs te weten M. v. Gulik ( Instructor i.o.), M. Dohmen (Chief Instructor) en Kwan Nyom Master R. v. Beukering ( Head Instructor Nederland).

De ouders waren mogelijk meer gespannen dan de kinderen. Na een toespraak van KN Master Ron, was de spanning helemaal te snijden. Er werd voorspeld, dat het examen streng beoordeeld zou worden. Eerst een uitgebreide warming-up, daarna verschillende manieren van stoten en trappen. Eerst technisch en vervolgens op de kussens. Iedere techniek tenminste 20 keer links en rechts. Vervolgens moesten de jongeren het valbreken demonstreren. De hoogst gegradueerden moesten een soort hoge salto op de mat laten zien. Het publiek reageerde enthousiast. Na dit spektakel moesten de kinderen nog zelfverdedigingstechnieken demonstreren. Ook moest er verdedigd worden tegen meerdere belagers. Dit werd gedemonstreerd door de hoogst gegradueerden onder hen. Gelukkig lukte het allemaal. Met trots namen de kandidaatjes de nieuwe band en hun diploma in ontvangst.

Hierna volgde het examen voor volwassenen. Ook hier was er veel niveauverschil. KN Master Ron besloot de groep op te splitsen onder de drie Instructeurs. Op deze wijze kon er gedetailleerd geëxamineerd worden. Ze kregen eerst een pittige warming -up. Daarna werd verteld, dat het examen verzwaard werd met sets. Dit zijn oefeningen die fysiek belastend zijn. Deze oefeningen worden na ieder examenonderdeel gedaan. Het examen bestond ook hier weer uit trappen, stoten, drills, klemmen, worpen en verdedigen tegen meerdere personen. De kandidaten waren zeer gedreven. De inzet was bijzonder hoog te noemen. Gelukkig was ook hier iedereen geslaagd.

Kwan Nyom Hapkido valt niet onder de vechtsporten, maar richt zich puur op verdediging van jezelf in geval van nood. Om die rede worden er geen wedstrijden in gedaan. In de trainingen komen realistische situaties zoveel mogelijk naar voren. Een goede basis vormen is een must. Er wordt veel aandacht besteed aan ontspanning, ademhaling en respect voor elkaar. Zonder respect voor elkaar kan je deze methode niet veilig beoefenen. Meer info kunt u vinden op www.hapkidonederland.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden