Logo groeiendbest.nl


"Samen met een neef bracht ik die kranten rond, hardlopend. Ik denk dat ik daar de basis heb gelegd voor mijn goede conditie."
"Samen met een neef bracht ik die kranten rond, hardlopend. Ik denk dat ik daar de basis heb gelegd voor mijn goede conditie." (Foto: )

Sporter Bram Flierman (89): 'Mijn motto is blijf bewegen'

  Sport

Zijn hoge leeftijd zou je hem niet geven. Bram Flierman is 89 jaar. Hij oogt kwiek, met twinkelingen in zijn ogen. Schudt de jaartallen en feiten zo uit zijn mouw, al moet hij bij het zoeken naar een naam even diep in zijn geheugen zoeken. "Daar heb ik op mijn leeftijd soms last van", verontschuldigt hij zich. Bijzonder is dat Bram elke week aan drie groepen ouderen sportles geeft en met veel plezier.

Door Theo Louwers

BEST - Op maandagavond geeft hij sportles aan een groepje dames, die zijn verbonden aan atletiekvereniging Generaal Michaëlis en op donderdag staat hij voor een groep mannen. Deze groepslessen worden gegeven in de gymnastiekzaal bij basisschool de Zevensprong. Op zondagmorgen is hij, weer of geen weer, te vinden in Oirschot. In de buurt van landgoed 's-Heerenvijvers traint Flierman daar een groep sporters. De meesten komen uit plaatsen in de regio. Flierman werd geboren in Weesp.

"Ik kom uit een arm gezin en als ik ergens heen wilde moest dat hardlopend. Ik ging in Weesp naar de MULO. Een oom van mij was agent voor het Vrije Volk. Samen met een neef bracht ik die kranten rond, hardlopend. Ik denk dat ik daar de basis heb gelegd voor mijn goede conditie. Al bleek uit genealogisch onderzoek dat ook mijn voorouders oud zijn geworden."

Voetbalclub

Flierman werd lid van een voetbalclub. "Ik was een van de snelste mannetjes. Uitwedstrijden moesten wij altijd in Amsterdam spelen. Wij werden de boeren genoemd. Toen ik keer fel onderuit werd geschopt, ben ik gestopt met voetballen en lid geworden van de Gooise atletiekclub in Hilversum. Ik was er een van de snelste lopers."

De 800 en 1500 meter waren zijn afstanden. "Binnen het district Utrecht hoorde ik bij de top, landelijk was het subtop", vervolgt Flierman. "Toen ik in dienst moest, hield het hardlopen op. Na mijn diensttijd was het zes dagen van de week werken, trainen kon alleen op zondag. Ik ging dan naar de Blokhut, in die tijd een bekende plek. Daar trainde de Nederlandse atletiekploeg. Ik heb er Fanny Blankers-Koen nog zien trainen voor de Olympische Spelen van 1948. Ik werd jeugdtrainer bij de atletiekclub. Ik weet nog dat een jongen, die stotterde, heel hard kon lopen. Hij werd onder mijn leiding Nederlands kampioen."

Prinsejagt

Voor zijn werk bij Philips verhuisde Flierman naar het zuiden. "Bij Philips was een collegalid van Prinsejagt. Bij die vereniging heb ik een cursus recreatiesportleider, gericht op ouderen, gevolgd. Mijn ervaring is dat goede begeleiding van sporters gepaard moet gaan met op zijn tijd een grapje. Een van de leden van Prinsejagt was Gerard Haarhuis. Paul Haarhuis en zijn broer liepen ook regelmatig mee. Ik had een keer een parcours uitgezet met opdrachten die onderweg uitgevoerd moesten worden. Paul en zijn broer hadden de bordjes echter de verkeerde kan opgezet."

Trimclub

Flierman werd gevraagd om in Oirschot trainingen te verzorgen. In 1974 begon hij bij trimclub Oirschot. "Drie maanden later stond Ben Saris, voorzitter van atletiekvereniging Generaal Michaëlis uit Best aan de deur. Ik werd onder andere bestuurslid, dertig jaar ben ik penningmeester bij de club geweest."

Hoge leeftijd

Gevraagd naar het geheim van zijn hoge leeftijd zegt Flierman dat hij geen bijzondere dingen doet. "Ik let wel op mijn voeding. Ik heb nooit gerookt en drinken doe ik heel matig. Mijn motto is: 'Blijf bewegen', dat is heel belangrijk." In 2018 deed de Bestenaar een poging een record te lopen op de 100 meter op de Masters, speciaal voor ouderen. In de categorie 85 tot 90 jaar liep hij een fraaie tijd waarmee hij tweede van Nederland werd. "In de categorie voor negentigjarigen staat nog geen record, dus…", glundert Flierman.

Penningmeester

Naast zijn sportactiviteiten is Flierman ook druk met het penningmeesterschap voor 'Avondje uit'. De sportgroepen van Bram Flierman kunnen nog leden gebruiken. Geïnteresseerden kunnen zich bij Bram aanmelden via tel. 310203. Wie informatie wil over de gang van zaken binnen de sportgroepen kan contact opnemen met een van de deelnemers op donderdagavond: Christ Tunders, tel. 391623.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden