<p>Op vrijdag 4 juni presenteerde het Schoolsport Olympiade comit&eacute; een geslaagde sportquiz voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen in Best.</p>

Op vrijdag 4 juni presenteerde het Schoolsport Olympiade comité een geslaagde sportquiz voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen in Best.

Geen Olympiade, wel een sportquiz

  Sport

Het is iets over zeven uur in de ochtend. Het is nog fris buiten, maar volgens het laatste weerbericht belooft het een zonnige en warme dag te worden. Ik zet mijn fiets in het rek en ren de kantine van de atletiekclub binnen. “Aha daar is ze, we kunnen beginnen”, wordt er geroepen. Ze hebben het over mij. Een paar minuutjes later dan afgesproken, zoals ieder jaar. Ik kan er niets aan doen. Vroeg opstaan is gewoon niet mijn ding.

door Kim Starink

BEST - Aan de tafel zitten de wedstrijdleiders, van alle sporten die onderdeel zijn van de Olympiade, met elkaar te kletsen. De geur van net gezette koffie en verse broodjes komt mij tegemoet. Smakelijk eten iedereen. Even een rust momentje voordat de 800 kinderen, van de acht verschillende basisscholen die Best rijk is, het sportveld op stormen. En allemaal om tegen elkaar te strijden in de tien takken van sport. Wie wordt dit jaar de beste school van Best!

Dit is een omschrijving van de Schoolsport Olympiade van twee jaar geleden. Vorig was er in verband met corona geen Olympiade en ook dit jaar kon de Olympiade in de gebruikelijke vorm niet doorgaan. Toch komt het Schoolsport Olympiade comité dit jaar, op de gebruikelijke eerste vrijdag van juni bijeen. Met z’n vijven - Paul Gondrie, Peter Millenaar Sr., Peter Millenaar jr., Jasper Beenker en Kim Starink - trapten we deze bijzondere editie van de Schoolsport Olympiade 2021 af. Wat kan je organiseren in een tijd waarbij anderhalve meter afstand de norm is? En grote groepen mensen niet samen mogen komen? Het werd een digitale sportquiz. Middels Microsoft Teams kwamen alle klassen digitaal bij elkaar en konden wij van het comité bij alle klassen binnenkijken.

Zoals de fysieke Schoolsport Olympiade startten we ook deze online variant met een warming up, georganiseerd door de locale dansschool Dans-a-Lon. Alles vooraf opgenomen. Vanachter de schooltafeltjes werd er flink meegedaan en mocht er eindelijk een keer flink op de tafels worden geslagen. Vervolgens werd de Kahoot quiz gestart. Voor de niet kenners, Kahoot is een app waarmee een multiple choice quiz gemaakt kan worden. Veel scholen maken al gebruik van Kahoot.

Sportvragen

De scholen kregen op hun Digibord de sportvragen te zien, met steeds vier mogelijke antwoorden. Ieder antwoord had een kleur: geel, blauw, rood en groen. Op een ander apparaat, bijvoorbeeld een tablet of telefoon, kon je het antwoord doorgeven door één van de vier kleuren te kiezen. Kahoot berekent de punten op correctheid van het antwoord en de snelheid van reageren. In totaal moesten de groepen 25 sportvragen beantwoorden.

Om negen uur startte de eerste groep. De groepen zes van bijna alle basisscholen in Best. Vervolgens was groep 7 aan de beurt en als afsluiter de groepen 8. Per groep kwam er een winnaar uit de bus. Voor deze winnaars was ook een bokaal geregeld. En uiteindelijk door de punten van alle klassen per school bij elkaar op te tellen, te vermenigvuldigen en te delen, kwam er een beste school uit de bus. Deze kreeg naast een grote beker de felbegeerde wisseltrofee voor een jaar in beheer.

Het werd een heuse digitale strijd! Via het scherm zagen we de kinderen actief mee doen. De leraren bedienden veelal de knoppen en de kinderen konden het juiste antwoord naar de leerkracht roepen. De Zevensprong had het anders aangepakt. Zij hadden de kleuren, waar Kahoot mee werkt, in kaartjes. De kinderen konden het kleur kaartje laten zien, waarvan zij dachten dat dat het antwoord was. Op deze manier kreeg de leerkracht een goed beeld welk antwoord de voorkeur had.

Prijsuitreiking

Om 12.00 uur kwamen alle deelnemende klassen weer online voor de prijsuitreiking. Paul Gondrie presenteerde deze in zijn nieuwe rol als voorzitter van het comité. Tijdens de uitreiking werd bekendgemaakt wie de winnaars waren. Maar ook dat iedere deelnemer een medaille kon verwachten. Daarnaast had het comité nog een verrassing. Iedere school kreeg het KUBBspel uitgereikt. Al met al een geslaagde ochtend. Toch hoop ik dat we volgend jaar weer een fysieke Schoolsport Olympiade kunnen organiseren op het sportpark van Naestenbest. En een grote kans dat ik, na twee gemiste jaren, dan wel een keer op tijd ga komen. Gewoon omdat het eindelijk weer mag en ik niet kan wachten!

Uitslag sportquiz

De uitslag van de beste school: 1. Antonius, 2. Heydonck, 3. Klimboom. De winnaars per groep: Groep 6 Antonius, Groep 7 Heydonck, Groep 8 Antonius.

Meer berichten