<p>Sport en bewegen is voor alle leeftijden belangrijk. Foto: Michel Wasmus.</p>

Sport en bewegen is voor alle leeftijden belangrijk. Foto: Michel Wasmus.

(Foto: michielwasmus)

Sport- en beweegakkoord gelanceerd in Best

  Sport

Afgeleid van het nationale sportakkoord is onlangs het Sport- en beweegakkoord Best ‘Iedereen doet mee!’ gelanceerd. Partners uit de sport, zorg, welzijn, onderwijs, kinderopvang, overige maatschappelijke organisaties en de gemeente zijn samen tot de invulling van dit akkoord gekomen. Hierin formuleren zij ambities waar ze zich de komende jaren gezamenlijk voor inzetten. Inmiddels zijn al 12 plannen ingediend bij de stuurgroep.

door Theo Louwers

BEST - “We waren erg blij dat we 12 prachtige plannen hebben ontvangen”, zegt Abdallah Helal, wijkcoördinator en inwonerscontactfunctionaris bij de gemeente: “Van de 12 plannen zijn er 6 direct goedgekeurd. Over de overige 6 is de stuurgroep ook positief. De indieners van de plannen krijgen een terugkoppeling en met kleine aanpassingen zullen deze plannen ook worden goedgekeurd en kunnen de initiatienemers ermee aan de slag. Er zijn geen plannen afgewezen.”

Thema’s

De 12 ingediende plannen omvatten diverse thema’s zoals wijkvoetbal voor jongeren en een inventarisatie gehandicaptensport: wat is er al en wat is er nodig, waar ligt het animo? Een voorstel is een sportief maandevenement voor alle Bestenaren te houden. Sport voor ouderen, verduurzaming van sportaccommodaties en uitbreiden van naschools aanbod. Valpreventie, mensen activeren om te sporten.

Buurtsportcoaches

“Bij elk bovengenoemd plan hebben de sportcoaches van Tuurlijk een rol”, aldus Helal: “Tuurlijk is een samenwerkingsverband tussen het Heerbeeck College, Best Onderwijs en de gemeente. De sportcoaches zijn in dienst van de scholen, maar werken voor 50% van hun tijd ‘in de wijken’. In coronatijd is Tuurlijk vooral bezig voor jongeren, de enige doelgroep waar je iets mee kan in de lockdown. Zo organiseren ze dagelijks ‘Sports Playgrounds’ bij Jongerencentrum Todo en hebben ze toen de scholen gesloten waren ‘lockdown sports’ georganiseerd, voor kwetsbare kinderen die naar school moeten en kinderen met ouders die een cruciaal beroep hebben.”

Nationaal Sportakkoord

Het Sport- en beweegakkoord voor Best is een uitwerking van het Nationale Sportakkoord. Doel van het Nationaal Sportakkoord: bereiken dat iedereen, écht iedereen, plezier in sport kan hebben. Voor vragen of ideeën, neem contact op met Abdallah Helal: a.helal@gembest.nl, of bel met 14-0499.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden