<p>Leerlingen van havo 4 gingen via de telefoon het gesprek aan met lokale politici.&nbsp;</p>

Leerlingen van havo 4 gingen via de telefoon het gesprek aan met lokale politici. 

(Foto: )

Leerlingen Heerbeeck in gesprek met lokale politiek

  Politiek

Leerlingen van havo en vwo maakten vorige week kennis met de lokale politiek. Vanwege corona konden de politici niet de school zelf bezoeken. Via hun telefoon logden de leerlingen in Teams in en gingen in groepjes met een lokale politicus, griffier of burgemeester in gesprek. Marius, leerling van havo 4 van het Heerbeeck College, klinkt na afloop positief: “De les was leuk en origineel. Het is eens iets anders dan de normale lessen en daardoor leerzaam.”

door Theo Louwers

BEST - De raad van Best wil meer in beeld komen bij de inwoners van Best. “Daar doen we op diverse manieren al van alles aan”, legde raadslid Diana van Weert (Gemeentebelangen) uit. “Ook de groep jongeren willen we zeker niet vergeten. In het verleden zijn er hele mooie activiteiten georganiseerd in samenwerking met het Heerbeeck College. Erg gedreven deelname van leerlingen aan activiteiten als lessen debatteren en finaledebatrondes hebben al menig college-, griffie- en raadslid aangenaam verrast. Hieraan wilden we graag een structureel vervolg geven.”

Enthousiast

De werkgroep ging in gesprek met Niels van de Bogert, leraar maatschappijleer. Van Weert: “Vijf klassen gingen vorige week online met de Bestse en Oirschotse politiek. In de lessen voorafgaand aan de ontmoeting hebben zij het politieke stelsel in Nederland besproken.”

Niels van de Bogert: “De leerlingen hebben eerst les gehad over de nationale politiek: verkiezingen, kabinetsformatie, kabinet/regering en parlement. Daarna kwamen de provinciale en gemeentelijke politiek aan bod. Leerlingen weten echter nog amper iets van de eigen gemeente. Wie is de burgemeester, de gemeenteraadspartijen, collegepartijen, actuele problemen waar de lokale politiek zich op richt. Om een beter beeld te krijgen van de lokale politiek hebben we deze online ontmoeting georganiseerd.”

Doel

Het doel van de werkgroep bestuurlijke vernieuwing is als raad en college zichtbaar worden voor de leerlingen. Van Weert: “Dat de leerlingen een beeld en gezicht krijgen bij de Bestse en Oirschotse politiek. Een klas gaat samen met burgemeester, wethouder, griffie en raadsleden in gesprek. Na een gezamenlijk opening door Van de Bogert en de burgemeester gaan de groepjes leerlingen digitaal in gesprek. Ieder groepje gaat 2 keer een kwartier met iemand in gesprek.”

Participatie

Wethouder Stan van der Heijden greep meteen zijn kans. “Deze groep leerlingen is voor lokale politici moeilijk te bereiken. Ik wil hier graag een vervolg aan geven om jongeren mee te laten praten.”

Leerling Lex sprak deze manier van lesgeven wel aan. “Ik ben niet zo van de boeken. Dit spreekt me wel aan. Je kunt je vooraf verdiepen in een gesprek en de sessie werd gehouden op een goed moment. De landelijke verkiezingen zijn net geweest. Dus daar konden we op inspelen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden