Muurgedichten als eerbetoon aan Ruud van der Heijden | Groeiend Best


<p>Ruud van der Heijden temidden van zijn muziekinstrumenten. De alleskunner overleed op 24 oktober 2020. Foto: Cor Delissen</p>

Ruud van der Heijden temidden van zijn muziekinstrumenten. De alleskunner overleed op 24 oktober 2020. Foto: Cor Delissen

(Foto:)

Muurgedichten als eerbetoon aan Ruud van der Heijden

  Politiek

Leon Kennis, raadslid voor Best Open, wil op blinde muren in Best gedichten plaatsen van Ruud van der Heijden. Hij wil hiermee een eerbetoon aan de markante inmiddels overleden Bestenaren geven en tevens zorgen voor het aantrekkelijker maken van de ‘blinde vlekken’. Kennis doet een beroep op het college van B & W om het idee te omarmen.

BEST – “Op 24 oktober 2020 is ons een markante Bestenaar ontvallen”, schrijft Kennis in een brief aan het college. “Muzikant, zanger, dirigent, schrijver, dichter en entertainer Ruud van der Heijden is 88 jaar geworden. Een groot deel van die jaren heeft Ruud gewijd aan het componeren, zingen en spelen van muziek. Allereerst in allerlei (muziek)gezelschappen en later steeds meer solo. Met zijn authentieke stijl en taalgebruik was hij een herkenbare entertainer en op alle lokale, sociale activiteiten een graag geziene gast. Zijn vele lp’s, maar ook zijn singletjes, gedichten en verhalen geven blijk van zijn niet-aflatende scheppingsdrang. Zijn dialectisch taalgebruik heeft zeker bijgedragen aan zijn herkenbaarheid en populariteit. En zijn liefde voor Best heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken.

Deze sociaal donkere tijden geven ons bij uitstek de tijd ons te bezinnen over de ‘recreatieve uitstraling’ van onze lokale ontmoetingsplaatsen, vindt Kennis. “Als we Ruud en Best in één zin noemen dan ligt een combinatie voor de hand. Van Wilhelminadorp tot het centrum, van winkelcentrum Heivelden tot de stationsomgeving en ook op andere openbare plekken waar mensen elkaar treffen vinden we blinde muren. En die lenen zich bij uitstek voor de presentatie van teksten, Ruuds’ teksten. Van stof-tot-nadenken tot niemendalletjes, van een ode aan Best tot glimlach-opwekkende woorden; zijn oeuvre heeft voor ieder wat wils!”

“Alleen al in Groeiende Best en Bestse Klanken zijn 1500 van zijn gedichten en rijmelarijen gepubliceerd. De wens tot verlevendigen van diverse locaties kan wat Best Open betreft prima gecombineerd worden met een ode aan deze woordkunstenaar. We kunnen ons niet voorstellen dat een initiatief tot samenwerking tussen Centrummanagement, vastgoedeigenaren, ondernemersverenigingen, de gemeente en natuurlijk Ruuds’ vertegenwoordigers niet kan slagen.

Kennis wil van het college weten of het opvrolijken van het Bestse verblijfsgebied wenselijk is en of het bereid is om het initiatief te nemen om partijen aan tafel te brengen. Ook wil Kennis weten welk gemeentelijk vastgoed een rol kan spelen in zijn voorstel en of er budget vrij gemaakt kan worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden