Logo groeiendbest.nl


<p>Burgemeester Hans Ubachs speechte tijdens de - door coronamaatregelen - sobere kranslegging. </p>

Burgemeester Hans Ubachs speechte tijdens de - door coronamaatregelen - sobere kranslegging.

(Foto: )

Kranslegging bij Joe Mann Monument

  Historie

Burgemeester Hans Ubachs legde afgelopen zaterdag bij het Joe Mann monument een krans om te herdenken dat op 19 september 1944, precies 76 jaar geleden, Joe Mann sneuvelde.

BEST - Het gebeurde bij de brug over het Wilhelminakanaal, twee kilometer van de plek waar het monument staat. “Een herdenking, in de vorm zoals wij dat willen is helaas niet mogelijk maar toch schenken wij aandacht aan ‘onze’ held, ” sprak de burgemeester.

Joe Mann was ingedeeld bij de 101e Airborne Divisie, 502de Parachute Infantery Regiment en was op 17 september met zijn peloton gedropt op de Sonse hei.” Mann redde de levens van zijn kameraden door zich op een granaat te werpen, die vlakbij de groep terecht was gekomen.

Offer

Een passage uit de speech van Ubachs: “Vrijheid vraagt ook solidariteit. Vrijheid vraagt van ons dat we bereid zijn een stapje terug te zetten om er voor te zorgen dat we met zijn allen weer vooruit komen. Solidair zij is veel meer dan vrij zijn. Soms vraagt solidariteit, net als vrijheid, om een offer. Dat offer gaf Joe Mann ons. Hij koos niet voor zijn ik, maar voor zijn kameraden, niet zijn eigen ik maar tegen de dreiging van de bezetters, niet voor zijn eigen ik maar voor onze vrijheid. Opdat wij hem nooit zullen vergeten.”

Han van Bodegom
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden