Ilja Geelen, dansend in een park in Barcelona: ‘Iedereen kan dansen’.
Ilja Geelen, dansend in een park in Barcelona: ‘Iedereen kan dansen’. (Foto: )

Dansen is veel meer dan bewegen op muziek

  Cultuur

Dansen niets voor jou? Voel je je te stram? Of ben je lichamelijk beperkt? Zeg dat niet tegen Ilja Geelen, dansdocente bij CultuurSpoor, want zij is ervan overtuigd dat ieder lichaam kan dansen. Volgende week geeft zij workshops en intraindagen voor haar huidige leerlingen, maar ook voor jongeren en volwassenen voor wie het allemaal nog nieuw is.

BEST - Vanuit haar vakantieadres in Madrid vertelt Ilja enthousiast over haar plannen voor het nieuwe seizoen. Hoe dat seizoen er precies uit gaat zien, weet ze nog niet. Dat hangt af van de mogelijkheden én van het aantal leerlingen dat zich de komende weken gaat melden. Maar als het aan Ilja ligt, worden dat er heel veel. "Want dansen is leuk, dansen is gezond voor lijf en leden, maar ook voor je mind."

Dansopleiding

Ilja (23) weet daar alles van. Ze was als kind al gek op dansen en koos na de middelbare school voor de opleiding tot dansdocente in Arnhem, die ze vorig jaar met succes afrondde. Tijdens die opleiding leerde ze niet alleen nog beter dansen en hoe ze les moest geven, ze leerde er vooral veel over zichzelf. "Je kunt je daar niet verstoppen", legt ze uit: "Je staat de hele dag voor de spiegel, komt jezelf dus constant tegen." Letterlijk, maar ook figuurlijk. "Het was een inspirerende opleiding, die niet ophield aan het einde van de les. Ook daarna bleef het vaak door borrelen."

Antropologie

Voor Ilja reden om er een premaster antropologie aan vast te plakken. Op het eerste gezicht geen voor de hand liggende combinatie: dans en volkenkunde, maar dat blijkt een vergissing. Ilja: ‘Dansen is veel meer dan bewegen op muziek of een leuke hobby. Het heeft ook invloed op de manier waarop mensen zich uitdrukken en hoe ze met elkaar omgaan. In andere culturen speelt dans een veel grotere rol dan bij ons.’

Inspireren

Dat merkt Ilja ook weer nu ze door Frankrijk en Spanje reist. Onderweg volgde ze diverse dansworkshops, onder andere in Barcelona en Madrid. Via yoga en work-outs op straat en in parken ontmoette ze andere dansers met wie ze kennis uitwisselde die ze in haar lessen kan gebruiken. Ook verzamelde ze zomerse muziek en maakte ze veel foto’s die haar ook weer inspireren. Ilja: "Dansen is een middel om mensen dichter bij elkaar te brengen."

Dansen verbindt

Dat geldt zeker voor mensen die om wat voor reden dan ook buiten de maatschappij (denken te) vallen, zoals mensen met een migratie-achtergrond of mensen met een beperking. "Dansen verbindt", vindt Ilja. "En iedereen kan het. Elk lichaam heeft zijn eigen kwaliteiten. Ik help mensen om die te ontdekken. En daarbij leg ik niet de focus op wat ze niet kunnen, maar op wat ze wel kunnen." En daar kunnen mensen van opbloeien!

Programma

Zin gekregen om ook (weer) te gaan dansen? Kijk dan naar onderstaand programma of er iets voor je bij zit. Zo ja, kom dan op 4, 11, 20, 21 of 22 augustus naar CultuurSpoor en dans lekker mee!

Workshops

Het programma van de vijf dagen ziet er als volgt uit. Op 4 en 11 augustus zijn er dansworkshops. Van 13.00 tot 14.00 uur dansmix 12+. In deze workshop maak je kennis met een mix van dansstijlen. Van 14.15 tot 15.15 uur dans voor (opnieuw beginnende) volwassenen. In deze workshop ligt de nadruk op lekker dansen op gevarieerde vrolijke muziek. Van 15.30 tot 16.45 uur jazz/modern gevorderd 16+. Deze workshop is bedoeld voor leerlingen met danservaring die een verdieping willen aangaan.

Intraindagen

Op 20, 21 en 22 augustus vinden de intraindagen plaats; fit en fris het nieuwe dansjaar in. Met van 10.00 tot 11.00 uur stretch, balans & flow. Je krijgt dan les op yogamat, met elementen uit yoga, pilates en moderne dans. Van 11.15 tot 12.30 uur jazz/moderne techniek. Dit betreft een techniekles, mix van lyrische flow en strakke accenten. Van 13.00 tot 14.00 uur creatielab. Creatief omgaan met dans en vrij bewegen.

Aanmelden

De lessen van een uur kosten 7,50 euro, die van vijf kwartier 8 euro. Neem je aan meer lessen deel, dan is er korting. Opgeven via iljageelen@home.nl.

Kim van Hout
Meer berichten