<p>Sabine Bolk (rechts) toont een prachtig stuk handgemaakte batik uit Lasem. Sabine verzorgt op 22 april ook een webinar over dit onderwerp.</p>

Sabine Bolk (rechts) toont een prachtig stuk handgemaakte batik uit Lasem. Sabine verzorgt op 22 april ook een webinar over dit onderwerp.

(Foto: CultuurSpoor)

Indonesische maand in CultuurSpoor

  Cultuur

Alles stond vorig jaar al in de steigers: een feestelijke opening met attachés van de Indonesische ambassade, een expositie en lezing over batik uit het Javaanse stadje Lasem en een modeshow met muziek, dans en lekkere hapjes. Het programma voor de Indonesische maand in CultuurSpoor Best zag er aantrekkelijk uit. Maar helaas… twee weken voor de opening begon de eerste lockdown en ging CultuurSpoor op slot.

BEST - Van uitstel komt echter geen uitstel. Ook dit jaar is april bij CultuurSpoor uitgeroepen tot Indonesische maand. Of de deuren dan alweer open zijn? Dat is op dit moment nog ongewis en daarom is er gekozen voor een online alternatief. Het thema is wederom: ‘Lasem, the forgotten heritage oftewel: Het vergeten erfgoed van Lasem’.

Over Lasem

Lasem is een kleine oude stad in Midden-Java op ongeveer 110 kilometer van Semarang, de hoofdstad van Centraal Java. De stad wordt beschouwd als een voorbeeld van hoe verschillende culturen (de Chinese en de Javaanse) harmonisch kunnen samenleven in een gebied. De Chinezen vestigden zich meer dan 200 jaar geleden in Lasem. Door de vele Chinese huizen (Peranakan-stijl) en tempels wordt de stad ook wel The Little Tiongkok of Le Petit Chinoise genoemd. Naast de Chinese en de Javaanse cultuur zijn er ook nog invloeden uit Europa te vinden, bijvoorbeeld in oude huizen in Indische stijl. In Lasem wordt nog op de authentieke manier batik gemaakt. De kleuring gebeurt met de hand. Waar veel handwerklieden in de loop der eeuwen overstapten op stempels en zelfs machinerie wordt in Lasem nog steeds met de hand gewerkt.

Officiële opening

De afgelopen dagen is er druk gewerkt om de batik-expositie in CultuurSpoor opnieuw in te richten. De officiële opening van de Indonesische maand is op donderdag 1 april om 11.00 uur. Hiervoor zijn onder meer burgemeester Hans Ubachs van Best uitgenodigd en de ambassadeur van Indonesië, de heer Mayerfas. De opening vindt plaats via Zoom en is later op de website van CultuurSpoor terug te kijken. Wie wil deelnemen, kan zich opgeven via de volgende link: http://bit.do/indonesie-zoom (Meeting ID: 874 5607 5173; Passcode: Indonesie). Er is plaats voor honderd belangstellenden.

Webinars

Naast de opening met onder andere een filmpje van batik uit Lasem, dans, muziek en een modeshow met batikkleding van de designers Itang Yunaz en Patricia Andriani, worden er in april ook twee webinars gegeven. De eerste op 15 april over muziek en dans op Java (http://bit.do/javamuziek ) van 19.00 uur tot 20.30 uur en op 22 april over de Lasem batikkunst door Sabine Bolk (http://bit.do/batiklasem), eveneens van 19.00 uur tot 20.30 uur. Je kunt je hiervoor opgeven via bovenstaande links.

Doel van de Indonesische maand is de banden tussen Indonesië en Nederland te verstevigen. De twee landen delen een rijke historie. Veel Nederlanders gaan naar Indonesië op vakantie, omgekeerd brengen veel Indonesiërs een bezoek aan Nederland.
Kijk voor meer informatie over de Indonesische maand op www.cultuurspoorbest.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden