BoekStartkoffertje met gratis boekjes | Groeiend Best


Voorlezen is een mooie manier om verbinding te hebben met je kindje.
Voorlezen is een mooie manier om verbinding te hebben met je kindje. (Foto: )

BoekStartkoffertje met gratis boekjes

  Cultuur

CultuurSpoor Best is tijdelijk gesloten. Hierdoor kunnen ouders geen BoekStartkoffertje ophalen. De gewilde oranje koffertjes, met daarin twee gratis babyboekjes, worden daarom tijdelijk uitgedeeld bij het consultatiebureau in Best.

BEST - BoekStart is een landelijk programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers van boeken laat genieten. Jonge ouders ontvangen daarvoor de zogenaamde BoekStartbon als hun kindje ongeveer drie maanden oud is. Met deze bon kunnen ze hun kindje vervolgens gratis lid maken van de Bibliotheek en meteen het BoekStartkoffertje ophalen. In dit speciale koffertje zitten twee gratis babyboekjes en ook flyers van BoekStart met handige informatie over het belang van lezen en voorlezen bij hele jonge kinderen.

Belang voorlezen

BoekStartcoach Elly van Gelder van CultuurSpoor Best legt uit waarom voorlezen al bij baby’s belangrijk is. ‘Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal-en spraakontwikkeling van je kindje en het verhoogt de concentratie. Voorlezen is een mooie manier om verbinding en contact met je kindje te hebben.” Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft.

Lezen loont wel degelijk

Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert je baby naar je stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert het veel nieuwe dingen. Veel ouders geloven niet dat het mogelijk is al aan baby’s voor te lezen en stellen dat uit tot hun kind twee of drie jaar oud is. Toch blijkt uit onderzoek dat voorlezen wel degelijk loont: ouders die meedoen met BoekStart en hun baby al voor dat deze acht maanden oud is voorlezen, kinderen hebben die hoger scoren op taal. Al na vijftien maanden zijn er positieve effecten op de woordenschat. Ook als de baby vaak huilt en snel geïrriteerd is stellen veel ouders voorlezen uit. Vooral deze baby’s profiteren ervan als hun ouders meedoen met BoekStart, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Spelen met boekjes

De aanwezigheid van boekjes maakt baby’s er bovendien mee vertrouwd. Baby’s spelen graag met boekjes, ze zijn steviger dan boekjes voor kleuters, kunnen tegen een stootje. Vanaf drie maanden kunnen kinderen al contrast onderscheiden. Als ouder kun je er iets bij vertellen of zingen.

Gratis lid van de bieb

Bij de BoekStartkoffertjes, die nu via het consultatiebureau uitgereikt worden, zit ook een begeleidende brief. Hierin staat onder andere vermeld dat ouders na ontvangst van het koffertje, hun kindje online aan kunnen melden via www.cultuurspoorbest.nl. Het pasje kunnen zij dan ophalen tijdens de openingstijden van de afhaalbieb in Best. Het kind is dan meteen gratis lid tot zijn achttiende jaar. Ouders kunnen hun kindje uiteraard op een later tijdstip ook in de Bibliotheek aanmelden. Met de bijgevoegde BoekStartbon kunnen zij dan naar de vestiging komen.

Boekentips en meer

Kijk voor meer informatie over het belang van voorlezen voor kleine kinderen op de website van BoekStart. Daar kun je ook terecht voor boeken- en voorleestips. Welke boeken kan je aan jouw baby, dreumes, peuter of kleuter voorlezen? En hoe doe je dat nou eigenlijk?

www.boekstart.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden