Logo groeiendbest.nl


Dionne gaat Culinair.
Dionne gaat Culinair. (Foto: )

Column: Dionne gaat Culinair

  Column

Eindelijk kreeg ik het voor elkaar om een interview in te plannen met Teun Toebes, geboren en getogen Bestenaar. Net op tijd, want komende week gaat hij Best verlaten om zich te richten op zijn nieuwe studie Humanistiek en zal dan zijn intrek nemen in een verzorgingstehuis met mensen met dementie in Utrecht. Niet als een doorsnee student in een studentenhuis. Welke student maakt deze bijzondere keuze? “Ik handel vanuit pure passie. Ik ben niet te beroerd om mijn krullen boven het maaiveld uit te steken. Hiermee komt echt een droom uit. Door in te trekken in het verzorgingstehuis hoop ik meer te kunnen bereiken dan wanneer ik er alleen zou zijn om er te werken. Ik vind het een uitdaging om samen te leven met mensen met dementie vanuit een gelijkwaardige rol. Namelijk die van bewoner, van huisgenoot. Ik hoop op deze wijze ander contact te maken met de bewoners dan vanuit de rol van verpleegkundige”.

Energiek, positief en ambitieus. Zorgverlener in hart en nieren. Tijdens een verplichte stage kwam Teun voor de eerste keer in contact met mensen met dementie. Hij besloot zichzelf op eigentijdse wijze in te zetten voor de zorg en een samenleving waarin mensen met dementie geprikkeld blijven in het leven. Teun won meerdere Awards en werd uitgeroepen tot Brabander van het jaar. Daarnaast is hij oprichter van stichting sTeun en toeverlaat. Met regelmaat haalt hij de media door zijn inspirerende wijze in de omgang met mensen met dementie. Hij is zelfs op audiëntie geweest bij Mark Rutte. Welke student krijgt dit op 21-jarige leeftijd voor elkaar?

Teun is en blijft de rust zelve, tegenover mij zit een student die niet uitgepraat raakt over zijn vakgebied en de passie straalt er vanaf. Ik ben zelden ontroerd door een gesprek, maar Teun heeft mij geraakt in het hart. “Het benaderen van mensen met dementie vanuit een andere invalshoek brengt mensen weer tot leven. Ik heb geen echt doel, doe wat ik leuk vind en blijf dicht bij mezelf. Het gaat om de inhoud en niet om mij mijzelf. Wil betekenisvol zijn en ben met mijn passie bezig. Hetgeen wat ik doe is geen werk maar meer een hobby. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed.” Teun vroeg mij een vegetarisch eenpansgerecht te maken wat zowel koud en warm te eten is en als het moet onderweg in de trein! Bij deze!

Groene shakshuka 
voor 4 personen

Wat heb je nodig?

•1 groentebouillonblokje•200 gr broccoli•1 ui•2 teentjes knoflook•2 plukken verse munt•100 gr aspergetips•200 gr spinazi•100 gr doperwten diepvries•4 eieren•100 gram Griekse yoghurt•100 gr feta•olie, peper en zout.

Bereidingswijze

Breng 250 ml water in een koekenpan aan de kook en voeg hier het bouillonblokje aan toe. Snijd ondertussen de ui, één teentje knoflook en de helft van de munt fijn. Wanneer het water is verdampt voeg je een scheutje olie, de ui, de knoflook, de aspergetips en de spinazie toe aan de broccoli. Bak dit zo'n 3 minuten mee. Voeg daarna de doperwten en de munt toe en schep dit nog even goed door. Maak nu 4 kuiltjes in de groenten en breek boven elk kuiltje een ei. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Zet een deksel op de pan en laat de pan nog zo'n 15 minuten op laag vuur staan, totdat de eieren gaar zijn. Snijd ondertussen de rest van de knoflook en de munt fijn. Roer de knoflook en de munt door de Griekse yoghurt en breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur, verbrokkel de feta erover en maak af met de Griekse yoghurt. Smakelijk!

Kim van Hout
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden