<p>Eten Dorry en Hans iedere dag asperges in de aspergetijd? &ldquo;Zeker 5 dagen per week!&quot;</p>

Eten Dorry en Hans iedere dag asperges in de aspergetijd? “Zeker 5 dagen per week!"

(Foto: )

Column Dionne gaat Culinair: Het witte goud

  Column

De lente is weer in aantocht! Wanneer ik om me heen kijk ontwaken de eerste voorjaarsbloemetjes in de tuin en staat af en toe het zonnetje aan de hemel te stralen! Heeeeerlijk!!!

Voorjaar betekent ook dat de eerste asperges weer letterlijk en figuurlijk de kop opsteken. Ik ben dol op het witte goud! Niets schreeuwt zo lente als de asperge! Eigenlijk wist ik te weinig van het witte goud en heb daarom Dorry en Hans Latijnhouwers in Best bezocht, zij telen al 2 generaties lang de lekkerste asperges. “Waarschijnlijk rond Pasen steken we de eerste asperges van de volle grond, het is dan weer een periode van vele uren per week hard werken maar ook van veel gezelligheid in de winkel”, aldus Dorry.

Het telen van asperges behelst behoorlijk wat vakmanschap legt Hans uit. “Het begint bij het planten van een wortelstok in een gleuf in de grond. De gleuf wordt dichtgemaakt. De plant ontwikkelt zijn wortels en groeit het eerste jaar boven de grond uit. In het 2e jaar wordt op deze plant een zogenaamde ‘rug’ gemaakt van aarde. De asperge groeit dan in deze rug/bedding. Omdat een ‘rug’ eerder verwarmd wordt door de zon, groeit een asperge harder. De rug moet groot genoeg zijn, hierdoor blijft de asperge wit. Steekt het koppie zich uit boven de grond, dan verandert de kleur in paars/groen. Het is dus zaak om de asperge zo snel mogelijk te steken om kleurverandering tegen te gaan.

Wanneer de plant 3 jaar oud is, kan de asperge pas gestoken worden. De plant gaat maximaal 8 jaar mee. Hierna mag de grond 30 jaar niet meer gebruikt worden om asperges te telen. Om de plant weer rust te geven wordt er na 24 juni niet meer gestoken. Tot zover de informatie rondom de teelt van een asperge.

Wist u overigens dat een asperge weinig calorieën telt en veel mineralen als kalium, calcium, magnesium en ijzer bevat? Het aspergezuur (asparagusine) zorgt ervoor dat u niet stiekem asperges kunt eten, uw urine verraad na een uurtje dat u een asperge heeft genuttigd!

Eten Dorry en Hans iedere dag asperges in de aspergetijd? “Zeker 5 dagen per week! En het liefst met een gekookt aardappeltje, eitje, ham en goede boter”, aldus Hans. Ben op zoek gegaan naar een gerecht waarin toch de authentieke ingrediënten gebruikt worden maar de wijze van presentatie anders is. Het is gelukt! Geniet ze van het witte goud en de lente!

Recept hartige taart met asperges en camembert

Wat heb je nodig?

•1 pak mix voor hartige taart (Koopmans) •8 grote asperges •5 eieren•140 ml slagroom•125 gr camembert•75 gram Yorkham

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 175 graden. Maak het deeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Leg de asperges op een snijplank en schil de asperges vanaf het kopje naar beneden met een dunschiller. Vergeet niet het onderkantje eraf te snijden. Verdeel de asperges in 4 gelijke stukken. Zet ondertussen een pan op met water en breng aan de kook. Voeg de aspergestukjes toe en laat 5 minuten koken. Spoel af en laat uitlekken. Kluts de eitjes in een grote kom en voeg de slagroom toe. Maak op smaak met flink wat verse zwarte peper en zout. Snijd de camembert in kleine stukjes en schep deze met een lepel door de eieren, voeg de asperges en de fijngesneden reepjes ham toe. Bekleed de bodem van een springvorm met het deeg en houd iets over voor het bekleden van de rand, ongeveer 3 cm hoog. Schep het aspergemengsel in de vorm. Verdeel het mengsel over de vorm en zet in de oven voor ongeveer 45 minuten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden