Dionne gaat Culinair: Corona babyboom | Groeiend Best


<p>Dionne gaat Culinair.</p>

Dionne gaat Culinair.

(Foto:)

Dionne gaat Culinair: Corona babyboom

  Column

Gelukkig brengt de Corona crisis ook nog iets positiefs: meer baby’s! De vrolijke naweeën van corona: negen maanden na de eerste lockdown is er sprake van een geboortegolf! De procentuele toename bedraagt ongeveer dertig procent in vergelijking met vorig jaar. Afgelopen jaar werd, vaak grappend, melding gemaakt van zo’n mogelijke geboortegolf vanwege het veelvuldig thuis zitten. Daar blijkt nu dus daadwerkelijk sprake van te zijn. Niet de stad in, niet uit eten, na alle series op Netflix al gezien te hebben kruipen stelletjes wellicht wat dichter bij elkaar? Tijd voor een onderonsje met twee verloskundigen, woonachtig in Best: Geertje Swinkels (Kinderrijk Meerhoven) en Mascha Roovers (Verloskundigenpraktijk Linde). “We zien inderdaad een toename van het aantal zwangere vrouwen binnen de praktijk. Het lijkt alsof stellen een zwangerschap min of meer hebben uitgesteld tijdens de eerste lockdown. Nadenken over een kindje vereist een stuk zekerheid en vertrouwen in de toekomst. Mensen durfden het toch weer aan. We wisten weinig van het virus, maar ouders hebben zich daar blijkbaar niet door laten tegenhouden. Het is van groot belang dat er rust en ruimte voor een zwangerschap wordt ervaren.” 202 was een bewogen jaar voor verloskundigen en de jonge ouders. “Wat te denken van geen visite mogen ontvangen tijdens de kraamtijd? Geen knuffelende maar zwaaiende opa’s en oma’s voor het raam? De nabijheid van naasten is juist tijdens een kraamtijd zo belangrijk.” Geertje geeft aan dat veel expats gewend zijn dat ouders voor een aantal maanden naar Nederland komen om in de eerste periode voor moeder en kind te zorgen. Door alle maatregelen is dit ook niet mogelijk. “Daarentegen is er nu veel meer rust tijdens de kraamtijd. Geen gestress met ontvangen van kraamvisite en meer tijd voor elkaar”, aldus Mascha. Beide verloskundigen spreken met zoveel passie en liefde over hun vak dat ik het ze gun weer snel hun beroep uit te kunnen oefenen zonder allerlei maatregelen. Speciaal voor alle kraamvrouwen heb ik een hartverwarmend en traditioneel gerecht gemaakt, als een soort opkikkertje. Zou het niet geweldig zijn als alle toekomstige kraamvrouwen acht dagen lang niet hoeven te koken en iedere dag worden verrast door een gerechtje afkomstig van familie, vrienden of buren? Geen mooier kraamcadeau! Speciaal voor Mascha en Geertje nog een glaasje authentieke kandeel. De kraamvrouw zou ervan aansterken en als bijkomend voordeel zou het boze geesten bij moeder en kind vandaan houden. Nu is het nog wachten op de eerste baby die geboren wordt met een mondkapje…

Indiase geroosterde aubergine curry

Wat heb je nodig?

• 1,1 kg aubergine • blikje gepelde tomaten van 400 gr. • 1,5 tl komijnpoeder • 1 tl korianderpoeder • 1 tl kurkuma • 1,5 tl garam masala • 2 sjalotten • 4 tenen knoflook • 4 cm gember • 1 citroen • 1/2 rode peper • 10 gr verse koriander • 250 ml Griekse yoghurt • olie • naanbrood • pandanrijst

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 180 graden. Prik met een vork gaatjes in de aubergine. Leg ze in de oven en pof de aubergines 40-50 minuten tot ze helemaal zacht zijn van binnen. Hak sjalotjes, gember en knoflook fijn, snijd de peper in ringetjes. Hak koriander grof. Rijst bereiden volgens aanwijzingen op verpakking. Fruit ui, gember, rode peper en knoflook in olie op laag vuur. Voeg komijn, koriander, kurkuma en 1 tl garam masala toe. Roerbak even snel mee en voeg vervolgens de gepelde tomaten toe en laat 10 minuten sudderen. Meng de yoghurt met ½ tl garam masala. Snijd aubergines doormidden en verwijder het velletje. Snijd in kleine blokjes en voeg toe aan tomatenblokjes in de pan. Nog even mee verwarmen. Voeg als laatste de verse koriander toe en het sap van de citroen. Serveer met de gekruide yoghurt en rijst. Smakelijk!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden