Christo Geraedts bij zijn uitgebreide Harry Potter kasteel van Lego.
Christo Geraedts bij zijn uitgebreide Harry Potter kasteel van Lego. (Foto: )

'Lego heeft me altijd geboeid'

In veel mannen schuilt iets van een kind. De passie, die zij soms al op jonge leeftijd ontwikkelen voor bijvoorbeeld een hobby, kan tot grote proporties uitgroeien. Zo is Christo Geraedts helemaal weg van Lego.

door Theo Louwers

Best - Aanvankelijk richtte hij zich op modeltreinen, maar in 2000 maakte hij de switch naar Lego. Christo bouwt niet alleen de ingewikkelde bouwpakketten volgens schema op, hij past zijn creaties vaak aan naar zijn eigen smaak en inzicht. “Lego heeft me eigenlijk altijd geboeid.”

“De collectie van Lego is ontzettend breed en gevarieerd”, zegt Geraedts. “Het assortiment is zo groot dat het een kostbare zaak wordt als je alles wilt hebben. Ik richt me daarom vooral op gebouwen en kermissen. Deze serie werd geïntroduceerd in 2007 en uitgebracht om ook meer ervaren bouwers een uitdaging te bieden. De meeste sets omvatten meer dan 2000 stenen. Alle sets in de serie kunnen aan elkaar geklikt worden. In deze serie worden complexere bouwtechnieken toegepast, die in andere series niet te vinden zijn. Het is speelgoed bedoeld voor (jong)volwassenen."

Lego geeft ook veel educatieve sets uit, die zelfs tot op hogescholen worden ingezet. Bij robotica is Lego een gewild materiaal om zaken uit te proberen.

Zolder

Rondkijkend op de warme zolder van Geraedts is een keur aan bouwwerken te zien. Het is slechts een deel van de productie van de Bestenaar. Een flink deel wordt tentoongesteld in de Lego-winkel in Orten. “Soms schaf ik meerdere dozen van hetzelfde ontwerp aan om voldoende stenen te hebben voor het uitbreiden van mijn gebouwen of kermissen. Lego werkt bijvoorbeeld met meer dan 64 verschillende kleuren en vijf soorten dakpannen.” Geraedts maakt van zijn eigen ideeën ook Lego-creaties. “Je moet een creatieve geest hebben en verstand van bouwtechnieken. Ik maak eerst een verhaal waar het ontwerp bij moet passen. Als ik een gebouw maak, begin ik altijd per etage met de ramen. Daar worden de stenen tussen gezet. Ik kijk meestal als ik steden bezoek heel goed om me heen. Als ik mooie gevels zie, maak ik er foto’s van en die probeer ik dan na te bootsen. Het mooiste is het als je verlichting in gebouw maakt. Een gebouw of kermis komt dan veel beter tot zijn recht.”

Harry Potter

Een van de pronkstukken van Geraedts is zijn Harry Potter kasteel. Hij werkte er 100 uur aan. Er zitten 19.306 stenen in het kasteel verwerkt, verdeeld over 610 verschillende soorten en kleuren. “Het kasteel van Harry Potter is gemaakt op architectenschaal. De handleiding bestaat uit maar liefst 3200 pagina’s.”

Geraedts laat een filmpje zien van de start van het Potter-project. “Alle stenen werden eerst gesorteerd op kleur en soort. De hele huiskamer werd ingezet om een goed overzicht te krijgen.”

Drijfveer

Gevraagd naar zijn drijfveer antwoordt Geraedts: “Ik kan mijn eigen tijd nu meer indelen. Ik ben teruggegaan naar mijn oude hobby en dat geeft rust. Je kunt er bovendien je creativiteit in kwijt. Het leuke van Lego is dat je de stenen los kunt kopen en er compleet iets anders van kunt maken. Als ik liefhebbers een advies mag geven: spaar door tot je een grote doos kunt aanschaffen. Hoe groter de doos, hoe goedkoper per steentje. En laat kinderen kopen wat ze mooi vinden.”

Het televisieprogramma Legomasters heeft het enthousiasme voor Lego een boost gegeven. “Clubs als AFOL (Adult Fan of Lego) groeien daardoor sneller. Er is ook een afdeling voor meisjes.”

Theo Louwers
Meer berichten