Harrie en Nel van de Sande zijn na 65 jaar nog altijd even dol op elkaar. Foto: HANS JANSEN FOTOGRAFIE te BEST
Harrie en Nel van de Sande zijn na 65 jaar nog altijd even dol op elkaar. Foto: HANS JANSEN FOTOGRAFIE te BEST (Foto: HANS JANSEN FOTOGRAFIE te BEST)

Vijfenzestig jaar met liefde, humor en plezier

Vijfenzestig jaar geleden trouwden Harrie en Nel van de Sande op 29 juli voor de wet. “Denk maar niet dat je nu getrouwd bent”, waarschuwde Nel’s moeder haar dochter. Het stel moest wachten tot na het kerkelijk huwelijk op 17 augustus voordat ze samen hun (gedeelde) woning in Best mochten betrekken.

door Willemien Jansen-van de Scheur

Best - Wachten zijn Harrie en Nel wel gewend. Harrie zit tijdens hun verkeringstijd een jaar in militaire dienst, als hij te horen krijgt dat hij - tegen alle verwachtingen in - toch uitgezonden wordt naar het Indonesische Noord-Sumatra. Niet wetende voor hoe lang. Het stel kent elkaar al vanaf de middelbare schooltijd. Nel zit als 16/17-jarige in Best op het meisjespensionaat en volgt met veel belangstelling lessen bij de nonnen op de Mulo op het Schoolstraatje. ’s Avonds hangen de meiden uit de ramen van de ‘studiezaal’ op de zolder van het pensionaat. "Wij waren wel nieuwsgierig naar die jongens die steeds bij de school rondhingen", bekent Nel. Eén van die jongens is Harrie, die zijn oog heeft laten vallen op de knappe, goedlachse Nel en hij vraagt openlijk naar haar. Zijn aanhoudendheid wordt uiteindelijk beloond.

Na de Mulo krijgt Nel een kantoorbaan bij Philips op de voorraadadministratie. In de jaren vijftig van de vorige eeuw is het heel gewoon dat een vrouw die trouwt, ontslag krijgt. Zo ook Nel. Vrij snel raakt zij in verwachting en het gezinsleven, de zorg voor man, vier kinderen, het huishouden en alle taken die daaruit voortvloeien, nemen haar volledig in beslag. Inmiddels telt de familie negen kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen.

Harrie gaat na de handelsschool eerst bij zijn vader in de zaak werken, als vertegenwoordiger voor de verkoop verschillende producten, waaronder Cote d’Or. Later krijgt hij van de Belgische chocoladeproducent een vast contract als vertegenwoordiger voor Zeeland, Brabant en Limburg. Daar werkt hij tot aan zijn pensioen. Daarnaast is Harrie fervent hardloper. "De vijf en tien kilometer waren mijn favoriete afstanden. In 1957 heb ik samen met Broos van Erp de Atletiekvereniging ‘Generaal Michaëlis’ opgericht. Ik ben daar toen tien jaar voorzitter geweest. Nu loop ik alleen nog achter de rollator." Ook zittend vermaakt hij zich prima: Harrie puzzelt graag en veel.

Nel doet aan Tai Chi en met haar heldere stem zingt zij al bijna twaalf en een half jaar mee in het Odulphus kerkkoor. Sinds de uitbraak van de corona zijn deze activiteiten helaas stilgelegd. Het stel is onlangs van hun woning met etages verhuisd naar een gelijkvloers appartement. Zij hebben altijd in Best gewoond. Op de vraag hoe hun huwelijk zo lang stand heeft gehouden, zegt Harrie meteen uit de grond van zijn hart: "Omdat ik nog steeds kei gek ben op haar!" Geschrokken van zijn uitspraak voegt hij er vlug aan toe, "maar dat mag je niet in de krant zetten, hoor, dat is niet netjes gezegd." Nel lacht erom. Liefde, humor en plezier met elkaar, vormen in elk geval een belangrijke basis voor de relatie van dit briljanten bruidspaar.

Han van Bodegom
Meer berichten