Het doel van het onderzoek is om kinderen met angstklachten in de toekomst nog beter te kunnen helpen.
Het doel van het onderzoek is om kinderen met angstklachten in de toekomst nog beter te kunnen helpen. (Foto: )

Leer ook omgaan met angstklachten

Voor sommige kinderen brengt deze coronatijd angst met zich mee, zeker als ze angstig zijn aangelegd. Andere kinderen zijn juist weer erg bang van spinnen, of durven bijvoorbeeld geen spreekbeurten te geven.

door Theo Louwers

BEST - In elk geval is de zomervakantie een goed moment om aan angstklachten te werken – gewoon thuis, via de computer. De Open Universiteit ontwikkelde de laagdrempelige onlinetraining ‘Leer te Durven!’ Deze is bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 13 jaar met fobieën en milde angstklachten. Ze kunnen gratis meedoen dankzij subsidie van stichting MIND en worden begeleid via de mail.

Wetenschappelijk

In Nederland krijgt 80% van de kinderen met angstklachten geen verwijzing naar professionele hulp. Daarom ontwikkelde de Open Universiteit een gratis, laagdrempelige, online training van 8 weken: ‘Leer te Durven!’. Door mee te doen helpen de kinderen niet alleen zichzelf, maar helpen ze tegelijkertijd mee aan wetenschappelijk onderzoek. Het doel van dat onderzoek is om kinderen met angstklachten in de toekomst nog beter te kunnen helpen. Kinderen die meedoen, kunnen wel tijdelijk in een controlegroep terechtkomen. Ze volgen de training dan op een later tijdstip. Zo’n controlegroep is belangrijk, want daardoor kunnen er duidelijke conclusies uit het onderzoek worden getrokken.

Petra Butler uit Best studeert psychologie aan de Open Universiteit en werkt momenteel aan het onderzoek mee. “We merken tijdens dit onderzoek dat een deel van de kinderen last heeft van deze coronatijd. Ze zijn bang zelf ziek te worden, bang dat ze ‘de regels’ niet goed volgen of bang voor familieleden die in de zorg werken bijvoorbeeld”, licht Petra toe.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met stichting MIND, de Angst-, Dwang- en FobieStichting en de Universiteit van Amsterdam. Ook de populaire Youtuber Dylan Haegens staat achter het onderzoek.

Filmpje Dylan Haegens

Het filmpje waarin Youtuber Dylan Haegens vertelt wat hij tegen zijn eigen angstklachten heeft gedaan, mocht van hem op de website. Wil je dit filmpje bekijken. Kijk dan op https://leertedurven.ou.nl. Aanvullende informatie is ook te vinden op de Facebookpagina (@LeertedurvenOU), of stuur gewoon eens een mailtje naar leertedurven@ou.nl.

Theo Louwers
Meer berichten