Platina huwelijk voor Derk en Mientje | Groeiend Best


Derk en Mientje, al zeventig jaar samen. Aanstaande maandag vieren zij deze mijlpaal. Foto: HANS JANSEN FOTOGRAFIE
Derk en Mientje, al zeventig jaar samen. Aanstaande maandag vieren zij deze mijlpaal. Foto: HANS JANSEN FOTOGRAFIE (Foto: HANS JANSEN FOTOGRAFIE te BEST)

Platina huwelijk voor Derk en Mientje

Op maandag 27 juli aanstaande vieren Derk en Mientje hun 70-jarig huwelijk. Vanwege corona gebeurt dat in een klein gezelschap. Het nog behoorlijk kwieke echtpaar laat zich dan verrassen door hun drie kinderen, die het feestje voor hun ouders organiseren.

door Willemien Jansen-van de Scheur

Best - Derk en Mientje kennen elkaar vanaf hun veertiende en vijftiende jaar. Van de dansels in Kerkrade om precies te zijn, want daar gingen ze allebei naartoe. Van verkering was niet meteen sprake, maar toch verloren de twee elkaar niet meer uit het oog. Of zoals Derk memoreert: ‘Het beste van Kerkrade was de tram naar Heerlen’. Want ja, daar woonde Mientje.

Woningnood

Kort na de oorlog was er grote woningnood. Dus toen er in 1950 getrouwd werd, woonde het jonge paar bij de ouders van Derk. "Ik moest een vergunning aanvragen om te mogen trouwen, omdat ik nog geen 21 was", vertelt Mientje. "Drie dagen na de geboorte van onze oudste dochter Hanny, moest Derk zich voor drie maanden melden bij Koninklijke Marine. Daar werkte hij op een onderzeeër. In deze tijd is dat niet meer voor te stellen", vult zij aan. "Ik stond er alleen voor, maar dat deed je gewoon." De nuchtere houding van Mientje kenmerkt hun samenzijn. Inmiddels zijn er drie kinderen, zes kleinkinderen en maar liefst vijftien achterkleinkinderen. "Onze grootste rijkdom is dat we met allemaal een goed contact hebben", aldus Derk.

Mijnwerker

Natuurlijk zijn er ook dieptepunten geweest. Als Derk na zeven jaar werken bij de Marine ondergronds mijnwerker wordt bijvoorbeeld. En de mijnen in 1968 definitief sluiten. Het is van grote invloed op het gezin. "Voor een nieuwe baan kon ik terecht in de betonbouw bij IBC. Wij verhuisden naar Best en verlieten onze vertrouwde omgeving. Onze oudste dochter was toen 16 en vastbesloten in Limburg te blijven. Haar keuze heeft een stempel gedrukt op onze eerste jaren in Brabant", vertelt Derk. 

Huismus

Werken bij IBC is uiteindelijk niet van lange duur geweest; vanaf 1971 heeft Derk - tot aan zijn pensioen - als operator bij het ministerie van Defensie gewerkt. Toch is Best hun standplaats gebleven en inmiddels woont het echtpaar alweer langer hier dan in Zuid-Limburg. "Ik heb altijd voor de kinderen gezorgd", bekent Mientje. "Dat was geen punt. In die tijd werkte bijna geen enkele moeder. Bovendien ben ik een echte huismus. Maar toen onze jongste dochter naar de huishoudschool ging, kreeg ik een heus baantje. Ik verzorgde de boodschappen voor de huishoudschool en ging op mijn fiets heel Best door. Dat heb ik achttien jaar gedaan, totdat we beiden rond ons 60e jaar met pensioen zijn gegaan." 

Kleinkinderen

Ook na de pensionering bleken er genoeg leuke dingen te doen: fietsen, zwemmen, tuinieren, fotograferen, computeren, aandacht en tijd besteden aan kinderen en kleinkinderen. Nu nemen de activiteiten af en zijn beiden blij dat ze met hulp van hun kinderen, in hun huis kunnen blijven wonen. Derk: "Naarmate je ouder wordt, heb je elkaar steeds meer nodig."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden