AWBP&A viert 600e oud papieractie in Best | Groeiend Best
Logo groeiendbest.nl


De 100ste actie.
De 100ste actie. (Foto: )

AWBP&A viert 600e oud papieractie in Best

De deelnemers van de oud-papieractie ten behoeve van de Kerken in Best laten zelden een kans voorbij gaan om iets te vieren. Natuurlijk zijn dat de mijlpalen zoals de 100ste actie, de 200ste enzovoorts, maar ook het aantal jaren dat de actie bestaat bijvoorbeeld 6 jaar geleden het 50 jarig bestaan.

BEST - In 2003 schreef Peter Blees, ter gelegenheid van de 400ste actie een alleraardigst boekje met alles zeggende titel “liefdewerk oud papier”. En nu in juli 2020, waar blijft de tijd, zijn ze al weer toe aan de 600ste actie. In al die jaren is door de deelnemers bijna 3, 5 miljoen kilo aan oud papier en karton opgehaald in Best. Een duizelingwekkende hoeveelheid die de inwoners van Best maandelijks aan de straat hebben gezet.

Vanwege de coronacrisis zal een feestje er op korte termijn niet in zitten zo is de verwachting, maar wat in het vat zit verzuurt niet! Toch wil het actiecomité deze gelegenheid niet voorbij laten gaan zonder al die deelnemers van toen en nu daarvoor hartelijk te danken.

De AWBP&A is rond 1964 door een aantal Protestanten in Best opgericht als Actie van de Werkgroep Bouw Pastorie (AWBP). Zoals de naam al zegt om geld in te zamelen voor de bouw van de pastorie voor de dominee. Met een klein groepje vrijwilligers ging men de deuren langs en wat later haalden ze zelf het verzamelde papier op uit schuurtjes. Een aantal jaren later kwamen daar vrijwilligers van de Avondmaalparochie (dat gebouw is nu het Teaterke) en werd de A aan AWBP&A toegevoegd. Die A paste later ook prima toen de Avondmaalparochie samen ging met de Antoniusparochie.

De AWBP&A organiseerde zich steeds beter, er werden jute zakken uitgedeeld om het papier in de huishoudens eenvoudiger te verzamelen en het voor de papierophalers makkelijker te maken. Nu konden ze zakken gevuld met oude kranten stapelen op vrachtauto’s. Die ophaaldagen, toen nog op zaterdag, waren voor de vrijwilligers naast zwaar werk ook heel gezellig. Gezamenlijk werd er koffie gedronken en er was altijd wel een pan soep waar van werd gesmuld.

De laatste circa 25 jaar haalt de Firma Box uit Veldhoven het oud papier op in Best en dankzij de vrijwilligers van de AWBP& A, die het papier in de kraakwagens werpen is de opbrengst ervan voor een aantal kerken in Best, de Protestantse Kerk, de kerkgemeenschap Antonius in Beweging en voor de Antionusparochie van Odulphus in Brabant. Naar rato van het aantal deelnemers van de 3 kerkgenootschappen wordt de opbrengst verdeeld.

De ophaaldagen zijn zoals bekend iedere 3e vrijdag van de maand en de donderdag daarvoor. Start 18.30 vanaf de Protestantse kerk aan de Joh Verleunstraat. Vrijwilligers kunnen dus kiezen welke dag hun het beste uitkomt, beide avonden kan ook. De avonden worden steevast afgesloten met een gezellig samenzijn in de Protestantse kerk.

Uiteraard doen we een oproep om je aan te melden als deelnemer aan deze gezellige club, mail AWBPA@hotmail.com of bel 0499 371683 of 399833. Goed voor de saamhorigheid en je bent lekker in beweging.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden