Logo groeiendbest.nl


Voormalig Batatenniscomplex blijft bezet.
Voormalig Batatenniscomplex blijft bezet. (Foto: )

Bezetters blijven staan: 'Het is een hunkering naar avontuur en verbondenheid'

"Wij zijn mensen, die ervoor hebben gekozen om op wielen te wonen. Het is een hunkering naar avontuur en verbondenheid met elkaar. In Nederland moeten wij ons helaas vaak verstoppen, maar wij werken en zijn trots op wat wij doen. Wonen op wielen is niet illegaal, maar wij worden nergens geaccepteerd."

Door Theo Louwers

BEST - Rody van Bavel sprak vorige week maandagavond voorafgaand aan de raadsvergadering in. Hij is bewoner van het voormalig Batatenniscomplex. Volgens Van Bavel heeft iedereen in Nederland volgens de regels en wetten recht op een plek om te wonen. "Als we niet mogen staan op een verloederd terrein, waar mogen we dan wel staan? Wij hebben het gebouw niet gekraakt en willen een eventuele verkoop niet belemmeren. Wij vragen alleen of de gemeente kans ziet dat wij op deze plek mogen verblijven."

Oplossing

Volgen mede-inspreker Sophie wordt de groep die woont op wielen gezien als de vijand. "Maar wij zijn de oplossing", sprak zij. "Wij zijn financieel zelfredzaam, maar kunnen geen woonruimte bemachtigen. Het ontbreekt in Nederland aan plekken om samen te wonen."
Sophie stelde enkele wetsartikelen aan de orde, die moeten aantonen dat de stadsnomaden in hun recht staan.
Veronique Zeeman (Best Open) stelde de vraag of de leden van de groep staan ingeschreven bij een gemeente. "Ik sta wel ingeschreven, maar niet op de plek waar ik verblijf", reageerde Sophie.

Geen antwoorden

De insprekers stelden vragen aan het college van burgemeester en wethouders, maar antwoorden werden er niet gegeven. Burgemeester Hans Ubachs zei dat er door de gemeente geen bruikleenovereenkomst wordt afgegeven en dat er bij de politie aangifte is gedaan van erfvredebreuk en kraken. In principe had de groep het terrein op 19 juni moeten verlaten. “Wij gaan de juridische procedure opstarten en het openbaar ministerie gaat stappen zetten.”

Beschermd dorpsgezicht

Batatennisvereniging hield al enige tijd geleden op ter bestaan. Het complex heeft de bestemming sportaccommodatie binnen een beschermd dorpsgezicht. De gravelbanen liggen er al lange troosteloos bij. De gemeente wil het complex in de verkoop doen. De brochure, die daarvoor gemaakt moet worden, is bijna klaar. Lukt het niet het tenniscomplex te verkopen, dan kan er een bestemmingsplanprocedure worden opgestart.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden