Logo groeiendbest.nl


Leden van IVN Best markeren het ingezaaide hart op het tunneldek.
Leden van IVN Best markeren het ingezaaide hart op het tunneldek. (Foto: RENE VAN DER HORST)

IVN Best bestaat 50 jaar

Afgelopen zaterdag heeft de voorzitter van IVN Best, Jan Ackermans, het jubileumdoek van het jarig IVN Best op het spoordek opgehangen. Op 24 juni 1970 is IVN Best officieel opgericht, een tijd waarin de zorg om een leefbare aarde evenals nu centraal stond in de wereld (Club van Rome).

Door Theo Louwers

BEST - “IVN Best is al 50 jaar dé natuurvereniging van Best”, sprak Ackermans. “Jubileumactiviteiten voor het publiek die niet kunnen doorgaan vanwege de coronacrisis zijn verplaatst naar 2021. Toch wil IVN Best een groot bloemhart aan de inwoners ‘geven’.”

Alle voorbereidingen voor een bloemenweide waren begin van het jaar klaar. In overleg met de groenafdeling van de gemeente Best was de locatie op de groenstrook van het tunneldak uitgezocht. Een mooie locatie midden in het dorp. "Drie leden hebben begin april het hart ingezaaid", vertelt secretaris Marijke Abrahams. "De medewerkers van de groenafdeling hebben het IVN in deze lastige periode geholpen. De grond is bewerkt en het zaaigoed geschonken. Een waardering voor de goede samenwerking die IVN Best met deze afdeling heeft."

Op verzoek van deze afdeling inventariseert IVN Best flora en fauna in natuurgebieden en geeft adviezen met betrekking tot de aanwezigheid van kwetsbare en te beschermen soorten. Ook is er een negental natuurwandelingen in Best gemaakt, die binnenkort door de gemeente worden uitgegeven en te vinden zijn op www.ivn.nl/best en via de IVN app te downloaden zijn. IVN Best volgt ook het beleid van de gemeente en komt op voor belangen van natuur en landschap als die op het spel staan. Al bij al een vereniging die al 50 jaar haar rol speelt in het maatschappelijk leven in Best.

Natuur plek in het hart

IVN Best is de natuurvereniging van Best met ruim 370 leden die veel inwoners van Best wel op een of ander manier kennen. “Natuur een plek geven in het hart, het hoofd en de handen van mensen: dat is waar IVN Best voor staat”, aldus Ackermans. “Jong en oud op een inspirerende manier de natuur laten beleven. De natuur verdient de aandacht en die aandacht is nodig ook.”

Elk jaar houdt IVN Best natuurwandelingen (32), lezingen, excursies en een natuurcursus. Alle kinderen van de basisschool worden door de scholenwerkgroep twee keer in hun schoolperiode meegenomen, het veld in, om de natuur te beleven. Afgelopen 50 jaar zijn diverse werkgroepen opgericht bijvoorbeeld de wandel-, scholen- en natuurfotowerkgroep. Bij IVN Best kun je met anderen met je groene ideeën aan de slag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden