Het terrein van voormalig Batatennisvereniging ingenomen door stadsnomaden.
Het terrein van voormalig Batatennisvereniging ingenomen door stadsnomaden. (Foto: )

Stadsnomaden bezetten tennisterrein: 'Wij zijn zelfvoorzienend'

Het terrein rondom het paviljoen van voormalig tennisvereniging Bata op bedrijventerrein Breeven is gekraakt door een groep stadsnomaden. Rondom het paviljoen staan een flinke truck en enkele campers. De gemeente heeft de groep gesommeerd te vertrekken.

Door Theo Louwers

BEST - Met ingang van 19 juni moest de groep weg zijn. "Wij hebben aan de oproep geen gehoor gegeven", laat woordvoerder Bram weten. "Wij gaan maandagavond inspreken tijdens de raadsvergadering en onze argumenten naar voren brengen."

Het inspreken vond afgelopen maandagavond plaats. "Wij vinden dat wij recht hebben om hier tijdelijk te staan", zegt Bram. "Wij hebben van de gemeente een schrijven gekregen dat wij per 19 juni weg moeten zijn, maar daar geven wij geen gehoor aan. Een rechter moet over onze zaak maar een uitspraak doen."

Paviljoen

Sophie geeft aan dat de groep geen gebruik maakt van het paviljoen. "De gemeente heeft het pand dichtgetimmerd om te voorkomen dat er zwervers in trekken. Wij zijn zelfvoorzienend. Wij maken gebruik van zonnepanelen, hebben sanitair, koken op gas en kopen zelf water. Wij hebben geen vaste woonplaats en kiezen ervoor om zo te leven. Wij werken en er is altijd iemand aanwezig op het terrein om de zaak in de gaten te houden. Wij hebben zelfs een deel van het terrein schoongemaakt, onkruid gewied en opgeruimd. Wij willen graag van de gemeente een gebruikersovereenkomst."
Omwonenden zijn niet blij met de groep. "Het zijn stadsnomaden", laat één van de omwonenden weten. "Van mij mogen ze vertrekken."

Geen toestemming

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de groep geen toestemming heeft om op het terrein te verblijven. "Zij vragen toestemming of ze gebruik mogen maken van het terrein. De gemeente geeft echter geen gebruikersovereenkomst af. Het perceel gaat in de verkoop."

Inspreken

Gisteravond heeft een woordvoerder namens de groep voorafgaand aan de raadsvergadering ingesproken en de belangen van de groep verdedigd. Over de uitkomsten van die bespreking kunnen we volgende week verslag doen. Toen de Batatennisvereniging opgeheven werd, kwam het complex op het industrieterrein vrij en raakte het in verval.

Meer berichten