Logo groeiendbest.nl


Ook de dames in de bediening bij Quatre Bras zijn blij weer gasten te mogen en kunnen ontvangen. Foto: Quatre Bras
Ook de dames in de bediening bij Quatre Bras zijn blij weer gasten te mogen en kunnen ontvangen. Foto: Quatre Bras (Foto: )

'Er is gelukkig weer wat aanloop'

Het coronavirus brengt grote uitdagingen voor de horeca met zich. Ook na de herstart op 1 juni. Met veel creativiteit proberen horecaondernemers zich door de crisis te slaan. Dit heeft de afgelopen maanden onder meer geleid tot de nodige klusprojecten en tal van nieuwe verdienmodellen.

Door Roy de Leijer

REGIO - Sophie van Genugten van Restaurant Quatre Bras in Best vindt het toch een beetje een dubbel gevoel geven. "Hartstikke leuk dat we weer open zijn natuurlijk, maar we kunnen nog niet helemaal vol gaan. Dus dat is natuurlijk best jammer." Tijdens de verplichte sluiting zaten ze bij Quatre Bras in ieder geval niet stil. Klanten konden menu's afhalen en daarnaast werden er heerlijke maaltijden bezorgd. "Vooral om iets van inkomsten te genereren en nog iets om handen te hebben. En natuurlijk ook om ons gezicht nog te laten zien." Voor die opening op maandag 1 juni 12.00 uur liep de spanning behoorlijk op, zo vertelt Sophie. "Normaal zit je lekker in de flow en nu moesten we echt weer over alles heel goed nadenken. Hebben we overal aan gedacht, niks over het hoofd gezien? Normaal doe je dat natuurlijk automatisch."

In deze tijd is creativiteit vooral belangrijk en je moet ook snel kunnen schakelen, weet Sophie na deze maanden in ieder geval. De afgelopen twee weken zat het terras continue vol, tot vreugde van de onderneemster. "We hebben goede maatregelen getroffen. Deze beperkte openstelling is een eerste stap in de goede richting. En binnen de kaders proberen we toch zoveel mogelijk leuke dingen te organiseren. Zo hebben we een zaal, waar normaal bruiloften en andere partijen worden gehouden. Het liefst zie ik daar natuurlijk feestvierende mensen een lange polonaise lopen, maar dat zit er nog niet in. Dus verzinnen we andere dingen en maken er voorlopig het beste van."

Vooral de reacties van de teruggekeerde gasten waren hartverwarmend, vond Sophie. "Die waren zelf ook zo blij om weer lekker naar het terras te kunnen. Iedereen vertelde hoe fijn ze het vonden dat we weer open zijn. En allemaal wilde ze graag weten wat we al die tijd gedaan hadden. Superenthousiast waren de mensen, stuk voor stuk!"

Toen de sluiting van de horeca op 15 maart werd aangekondigd moest restaurant Phood Kitchen op het Campinaterrein in Eindhoven officieel de deuren nog openen. Tim Elfring en Sabine Feron zaten echter niet bij de pakken neer. Ze kwamen onder andere op het idee voor de Farm Box, een doos gevuld met producten van verschillende leveranciers, waaronder boeren uit de regio. “We hebben er behoorlijk wat naamsbekendheid door gekregen. Veel mensen die een doos hebben gekocht zien we nu terug op het terras”, zegt Elfring.

Nadat de horeca begin deze maand mocht heropenen, zijn de meeste pijlen weer gericht op het restaurantbezoek. Elfring: “Op vrijdag 5 juni zijn we officieel opengegaan. Wij krijgen leuke reacties en mogen niet klagen over het aantal gasten. We hebben daarbij het geluk dat we kunnen beschikken over een terras van driehonderd vierkante meter.”

Openluchtbioscoop
Phood blijft zoeken naar de samenwerking met andere ondernemers. Het afgelopen weekend is de horecazaak in samenwerking met Lab-1 een openluchtbioscoop begonnen.

Snel schakelen is belangrijk in coronatijd. “Toen de coronacrisis uitbrak hebben we ons vizier vol op de toekomst gericht”, zegt Barry Smulders, eigenaar van brasserie 't Stations-koffiehuis in Waalre. Door alle onduidelijkheid over de herstart was dit nog best lastig. Smulders: “Toen er meer details bekend waren, zijn we tot de conclusie gekomen dat we buiten de meeste kans van slagen zouden hebben.” Om hierop in te spelen werd het terras flink uitgebreid. Ook de menukaart is op de schop gegaan. Smulders: “Omdat veel mensen dit jaar niet op vakantie gaan, hebben we voor drie maanden op rij, verschillende landenthema’s gekozen."

De herstart verloopt beter dan verwacht. Smulders: “Mensen vinden het heel fijn dat ze weer kunnen borrelen. Op 1 juni om half twaalf stonden er al mensen aan de poort te rammelen.” Bij camping en eetcafé De Volmolen aan de Dommel tussen Riethoven en Waalre werd er vol ongeduld uitgekeken naar 1 juni. “We waren superblij dat we weer van start konden gaan. Veel vaste gasten hadden we al lange tijd niet meer gezien. Inmiddels zien we ook weer nieuwe gezichten. Door alle maatregelen mis je wel een beetje de gebruikelijke gezelligheid. Daarnaast kost het uitvoeren en naleven van alle regels veel extra werk. Gasten tonen zich echter heel begripvol”, zegt medewerkster Michelle de Boer.

Ook tijdens de gedwongen coronapauze was De Volmolen in bedrijf. De Boer: “We zijn onder meer gestart met een afhaalpunt voor de verkoop van blikjes en snoepgoed aan kanovaarders op de Dommel.” Ook dinercafé 't Kroegske, De Stapperij, Pitch & Putt en ’t Zand in Oirschot hebben hun activiteiten gedeeltelijk hervat. Met een veiling voor Artsen zonder Grenzen, waarbij er kon worden geboden op een plekje op het terras, heropende ’t Kroegske op 1 juni de deuren. Mede-eigenaar Niels van de Vondevoort is tevreden over de herstart van de horecabedrijven: "We zijn natuurlijk nog niet terug waar willen zijn, maar er is gelukkig weer wat aanloop.”

Portofoons
Hij merkt dat mensen nog moeten wennen aan het idee van een terrasbezoek in coronatijd. Van de Vondervoort: “Wij hebben het geluk dat we kunnen beschikken over een groot terras met 150 zitplaatsen op anderhalve meter afstand van elkaar. De nieuwe opstelling brengt echter wel een paar uitdagingen met zich mee. Om iedereen goed te kunnen bedienen hebben we portofoonsysteem aangeschaft. En mocht het nodig zijn dan kunnen we ook de ruimte bij onze andere accommodaties inzetten als terras."

Van de Vondervoort geeft aan dat ook de vraag naar gezins- en groepsuitjes weer in de lift zit. "Alleen weten mensen vaak niet precies wat er allemaal weer kan en mag. Om hier op in te spelen hebben we een agenda met kleinere activiteiten samengesteld.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden