Logo groeiendbest.nl


Harrie wordt door Teun in de Pauzemobiel gereden. “De inrichting van de auto kan worden aangesloten bij de belevingswereld van mensen met dementie,” aldus Teun.
Harrie wordt door Teun in de Pauzemobiel gereden. “De inrichting van de auto kan worden aangesloten bij de belevingswereld van mensen met dementie,” aldus Teun. (Foto: )

Teun: 'Met de Pauzemobiel wil ik mensen meer mee laten doen'

Ieder mens verdient meedoen in de samenleving. Met die visie richtte Teun Toebes (21), bijna afgestudeerd verpleegkundige, enkele jaren geleden de stichting 'sTeun en toeverlaat' op.

BEST – Sindsdien creëert hij op een positieve manier aandacht voor het thema meedoen in de samenleving en organiseert hij gratis geluksmomenten voor mensen met dementie. Daar is nu een mooie actie bijgekomen. Met de ‘Pauzemobiel’ trakteert Teun de bewoners van het verpleeghuis op een dagje uit.

Vorige week ging Teun voor het eerst met zijn Pauzemobiel op pad. Teun: “Harrie wilde nog héél graag een keer op bezoek bij zijn broer. Zij hebben elkaar een aantal jaar niet kunnen zien. Harrie zei onderweg naar zijn gehandicapte broer 'eindelijk, fijn om weer buiten te kunnen zijn. Ik geniet van het uitzicht'. Dus, wij in de pauzemobiel en 160 kilometer verderop konden de twee broers proosten op het leven. Prachtig!”

Het ontstaan

“Het idee voor de ‘Pauzemobiel’ is ongeveer een half jaar geleden ontstaan,” vertelt Teun enthousiast. “Ik wilde iets organiseren waarmee ik de bewoners van het verpleeghuis even mee kon nemen naar een andere omgeving. Er is namelijk nog heel veel mogelijk. Een pausmobiel, oftewel een rolstoelauto, leek mij een mooie aanvulling op de bestaande activiteiten van de stichting."

Toen hij eind vorig jaar de titel ‘Brabander van het Jaar’ won, besloot Teun om een oproep te plaatsen in een lokale krant en zijn wens de wereld in te brengen. "Snel kreeg ik een reactie van Rob uit Eindhoven. Hij had zijn moeder, die recentelijk was overleden, jarenlang met een pausmobiel vervoerd. Nu hij hem zelf niet meer kon gebruiken, mocht ik hem inzetten om andere mensen mooie momenten mee te bezorgen.”

Feestje

Met de door hem betitelde ‘Pauzemobiel’ wil Teun mensen met dementie trakteren op een dagje uit, door ze mee te nemen naar een omgeving die veel voor ze betekent en ze, natuurlijk samen met familie, letterlijk een ‘pauze’ te geven door even samen stil te staan bij de herinneringen. De auto valt op en het is een feestje om mee te rijden! Mensen komen in gezelschap buiten de muren van het verpleeghuis.”

Belevingsgerichte huiskamer

Ook qua inrichting is de auto vernieuwd. Het interieur ademt de sfeer van een gezellige huiskamer. “De inrichting kan worden aangesloten bij de belevingswereld van mensen met dementie,” aldus Teun.

“Ik heb bewust gekozen voor rustige kleuren, die voor niet te veel negatieve prikkels zorgen. De ramen zijn transparant, zonder donkere folie, dus er is wederzijds contact mogelijk. Ook is de auto voorzien van een geurmachine en geluidsinstallatie, waarmee de beleving gestimuleerd kan worden. Via een digitaal fotolijstje kan deze al worden geactiveerd met beelden uit het verleden en een ouderwets ‘knikhondje’ van vroeger zit naast de mensen. Alles is aan te passen aan de behoefte van de persoon.”

In de auto ligt ook een tas met medische instrumenten. Teun: “Als klein jongetje droomde ik ervan om ambulanceverpleegkundige te worden. Met een speciale tas fietste ik rond om mensen in nood te helpen. Inmiddels ben ik bijna afgestudeerd verpleegkundige. Als ik onderweg met de ‘Pauzemobiel’ iemand tegenkom die medische hulp nodig heeft, kan ik die nu ter plekke verlenen. Dat geldt natuurlijk ook voor de mensen die mee op pad gaan.”

Kwaliteit

“We gaan weer beginnen,” zegt Teun. “Veel mensen in het verpleeghuis zitten gedurende de coronamaatregelen al maandenlang binnen, met minimaal sociaal en lichamelijk contact. Daardoor zijn sommigen alleen maar meer buiten de maatschappij komen te staan. Met de ‘Pauzemobiel’ wil ik mensen meer mee laten doen en een stukje kwaliteit van leven toevoegen. Ik hoop ze zo een grotere stem te kunnen geven. De meeste mensen met dementie kunnen zelf nog aangeven wat ze willen. En vaak is dat toch gezelligheid, sociaal contact of bijvoorbeeld naar iemand toe die veel voor je betekent. Precies wat ik met de ‘Pauzemobiel’ ga organiseren! Samen stilstaan bij herinneringen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden