Logo groeiendbest.nl


Rik Dijkhoff kon over de financiële gevolgen van de coronacrisis nog niet veel zeggen, behalve dat Best volgens hem voldoende armslag heeft om de financiële gevolgen op te vangen. Foto: Coen van Tartwijk
Rik Dijkhoff kon over de financiële gevolgen van de coronacrisis nog niet veel zeggen, behalve dat Best volgens hem voldoende armslag heeft om de financiële gevolgen op te vangen. Foto: Coen van Tartwijk (Foto: )

Jaarrekening 2019 positief

Het college van burgemeester en wethouders presenteerde vorige week de jaarrekening 2019. Het is de financiële afsluiting van het jaar 2019. De jaarrekening sloot met een positief resultaat van 150.000 euro. Dit bedrag wordt bijgeschreven op de bankrekening van de gemeente. Over de financiële gevolgen van de coronacrisis kon wethouder financiën Rik Dijkhoff (VVD) nog niet veel zeggen. Volgens de wethouder heeft Best voldoende armslag op de financiële gevolgen op te vangen.

Door Theo Louwers

BEST - De jaarrekening stemde burgemeester Hans Ubachs tevreden. “We zijn halverwege deze raadsperiode. Veel zaken zijn uitgevoerd. Wat betreft mijn eigen portefeuille wil ik de invoering van de nieuwe APV aanhalen. Die is in 2019 ingevoerd. Er is onder andere gecontroleerd wat geluidsoverlast betreft en toch leuke feestjes in 2019 kunnen houden. Om ondermijning tegen te gaan heb ik instrumenten in handen gekregen om dit aan te pakken. Ik kan alleen niet zeggen welke.”

Dijkhoff kon niet aangeven welke kosten de coronacrisis met zich meebrengt. “Dat heeft alles te maken met hoelang de crisis duurt. Het is nog niet duidelijk in hoeverre het Rijk de kosten voor gemeenten compenseert. We kunnen accommodaties niet verhuren en de verkochte abonnementen voor het gemeentelijk openluchtzwembad hebben we vergoed. Nu werken we vooral met dagkaarten.”
Een meevaller was het lagere bedrag dat aan het sociaal domein moest worden besteed. Best kon 423.000 euro in de zak houden. In Best werd realistisch begroot, waardoor er zich geen verrassingen voordeden.

Tegenvaller
Het positieve resultaat van de jaarrekening viel eigenlijk hoger uit: 580.000 euro. “430.000 euro hebben we overgeheveld naar 2020”, lichtte Dijkhoff toe. “Een flinke tegenvaller waren de kosten van de inzameling van afval. Er moest ruim 940.000 euro extra voor worden uitgetrokken. Een aantal factoren hadden we niet in de hand. Inmiddels zijn we bezig om de kosten naar beneden te brengen.”

PMD-afval
De hoge kosten hadden vooral te maken met het ‘vervuilde’ PMD-afval. Veel inwoners gooiden restafval bij het PMD, omdat de restafvalcontainer te klein was. Dat leidde tot extra hoge kosten om dit vervulde PMD-afval bij de verwerker aan te bieden. De kleine restafvalcontainers zijn intussen omgeruild voor grotere.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden