Logo groeiendbest.nl


Woensdag 15 mei heeft Vroege Vogels (BNNVARA) opnamen gemaakt voor een TV-reportage over de Maashorst. Foto: BNN Vara
Woensdag 15 mei heeft Vroege Vogels (BNNVARA) opnamen gemaakt voor een TV-reportage over de Maashorst. Foto: BNN Vara (Foto: )

Peelrandbreuk op tv bij Vroege Vogels

Het Brabantse deel van de Peelrandbreuk krijgt landelijke belangstelling. Woensdag 15 mei heeft Vroege Vogels (BNNVARA) opnamen gemaakt voor een TV-reportage over de Maashorst. Deze reportage wordt op 12 juni op NPO2 uitgezonden even voor 20.00 uur.

BEST - In de uitzending wordt aandacht besteed aan het grootst nog levende landzoogdier: de Wisent (Europese Bizon) en de gewoonlijk onzichtbare Peelrandbreuk. Deze bijzondere breuk in de aardkorst die van Nistelrode via Uden, Boekel, Deurne en Roermond naar Duitsland loopt, wordt in het programma ‘zichtbaar’ gemaakt. Bestenaar en onderzoeker Rimbaud Lapperre, die aan de Vrije Universiteit (Amsterdam) onderzoek naar breuken in Nederland doet, liet programmamaker Menno Bentveld en zijn camera- en geluidsteam de ondergrondse bodemopbouw zien. In het programma wordt aan de hand van grondwaterpeilingen ook een ondergrondse waterval ontdekt en wordt de unieke flora en fauna van de Peelrandbreuk in Uden in beeld gebracht. Naast zeldzame orchideeën wordt ook een beschermde waterplant ontdekt. Eerder legde Lapperre in Uden een deel van de Peelrandbreuk bloot. Onder grote belangstelling legde hij aan grote groepen de zin van het onderzoek uit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden