Logo groeiendbest.nl


Leerlingen van het Heerbeeck College in actie voor vluchtelingen.
Leerlingen van het Heerbeeck College in actie voor vluchtelingen. (Foto: )

Nacht van de Vluchteling via de app

Leerlingen van de klassen 3 HIC havo en 3 HIC vwo van het Heerbeeck College doen mee aan de actie Nacht van de Vluchteling. In de Nacht van de Vluchteling (20 op 21 juni) zouden deelnemers 40 kilometer gaan lopen om geld in te zamelen voor Stichting Vluchteling. In verband met alle coronamaatregelen kan de actie dit jaar niet in deze vorm doorgaan; in plaats hiervan is in korte tijd een app ontwikkeld, zodat mensen toch hun kilometers kunnen maken en bijhouden.

Door Theo Louwers

BEST - In de periode van 14 mei t/m 20 juni is de app live en kunnen mensen kilometers gaan maken en sponsoren zoeken. Dit initiatief trok de aandacht van Heerbeeck-docente Mayke Aarts. "Ik kwam het toevallig tegen. Het deed me denken aan de Strava Challenge waar mijn mentorklas fanatiek mee bezig is geweest. De actie is van live naar digitaal omgeschreven", zegt Mayke Aarts. "Het leek me een mooie kans om ook in deze tijden van digitaal thuisonderwijs vakoverstijgend te werken en een maatschappelijk thema aan bod te laten komen. Bovendien kun je verschillende werkvormen aan bod laten komen en die uitdragen. Na contact met een collega van de vakgroep lichamelijke opvoeding bleek dat er in de gymlessen ruimte was om leerlingen te laten lopen voor de actie Nacht van de Vluchteling. Een mooie kans om de derdejaars leerlingen van het Heerbeeck International College in beweging te krijgen, achter hun laptop uit én ze te motiveren om zich tegelijkertijd in te zetten voor de Stichting Vluchteling."

Meerdere lessen
Mayke Aarts legde ook contact met mentoren en de vakdocenten Geography en Global Issues om in meerdere lessen aandacht te besteden aan het thema, rekening houdende met ruimte in het curriculum. "De Heerbeeckweken vinden in de periode van thuisonderwijs geen doorgang, maar op deze manier kan toch een themaweek of een week met een rode draad ontwikkeld worden", is het idee van de docente Spaans.

Deze week starten de voorbereidingen voor de Nacht van de Vluchteling. Het tijdpad is verder als volgt:

1-5 juni: de leerlingen worden geïnformeerd over de app, lessen en actie en kunnen sponsoren gaan zoeken.
8-12 juni: leerlingen en collega’s die in deze week kilometers willen gaan maken, volgen lessen over het thema en kunnen elkaar positief stimuleren op de app.
15-19 juni: leerlingen en collega’s die hun beoogde aantal kilometers nog niet hebben gemaakt, maken dat in deze week af.

Collega’s kunnen nog aandacht aan het thema besteden in hun lessen.

Op 20 juni loopt de actie af. De directie van het Heerbeeck College heeft toegezegd een bedrag te sponsoren bovenop het bedrag dat de Heerbeeck-leerlingen ophalen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden