Logo groeiendbest.nl


De leden van het Gemengd Koor komen nog steeds bij elkaar voor de repetitie, maar dan wel online.
De leden van het Gemengd Koor komen nog steeds bij elkaar voor de repetitie, maar dan wel online. (Foto: )

Zó komen ze bij het Gemengd Koor Best de coronacrisis door

"Het staat in geen verhouding met de financiële offers die het bedrijfsleven moet maken. Veel van ons genieten van een pensioen en AOW. Financieel is dat luxe. We brengen andere offers." Willem Brok, de voorzitter van het Gemengd Koor Best, vertelt hoe het Gemengd Koor Best door de coronacrisis heenkomt.

BEST - "Veel van ons behoren qua leeftijd tot de risicogroep. We blijven veel binnen, zien onze kinderen en kleinkinderen niet of nauwelijks. En met het ontsluiten van ons land, lopen we alleen maar meer risico’s en blijven we zelf nog meer binnen. We missen elkaar volop als koor. Het wekelijks samen zingen, het bijpraten, onze stemmen op peil houden.

Ons muzikale perspectief als koor is niet rooskleurig. Door de extra inspanning blijven meer vochtdeeltjes hangen in de lucht. Anderhalve meter is dan niet genoeg. We zijn qua risico te vergelijken met de sportscholen en die mogen pas na 1 september weer open. Dat geldt voor ons dus ook, maar hoe zing je straks op 1,5 meter afstand van elkaar? En als dat niet lukt, hoe zinvol is het om met mondkapjes op te zingen? Dat wordt niet gemakkelijk.

Virusperikelen
Maar…we zijn wel lekker bezig. Onze pianiste Juliëtte speelt thuis wekelijks een stuk en neemt dat op. Dit komt op de website www.gemengdkoorbest.nl te staan en ieder kan daar dan thuis van genieten. Elke week op dinsdag verschijnt er een nieuwsbrief onder de naam “Virusperikelen”. Ieder vertelt hoe het gaat, waar je tegen aan loopt in je eigen omgeving en familie. Een puzzel, wat foto’s uit het archief, wat troost en bemoediging. Vooral als doel om de onderlinge band vast te houden. En sinds deze week hebben we de repetities weer opgestart. Er is veel kritiek op Zoom geweest, maar hun privacy-instellingen zijn beduidend beter geworden. Bovendien kun je er zelf ook een hoop aan doen. Daarom komen we op dinsdagavond gewoon weer bij elkaar, maar nu online.

Koffierondje 
Mirjam, onze dirigent, doet ademhalings- en zangoefeningen. We zingen liederen die al redelijk bekend zijn. Juliëtte speelt op de piano en ieder zingt thuis mee. We horen elkaar niet, want als je elkaar wèl zou horen, wordt dat een kakafonie. Maar je oefent wel je stem. Mirjam hoort ons ook niet, kan dus niet corrigeren, maar we zingen. Dat is beter dan voor de t.v. hangen toch? Bovendien houden we ons koffierondje en praten bij. Zo proberen we deze moeilijke tijd te overbruggen en toch een koor te blijven en plezier te houden in het leven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden