Logo groeiendbest.nl


Bij De Vlinder is het stil in verband met corona. Maar de medewerkers en vrijwilligers zitten allesbehalve stil.
Bij De Vlinder is het stil in verband met corona. Maar de medewerkers en vrijwilligers zitten allesbehalve stil. (Foto: )

Bijna Thuis Huis De Vlinder dicht, maar vrijwilligers zitten niet stil

Net als veel andere Bijna Thuis Huizen, heeft ook De Vlinder in Best besloten in verband met het Covid 19 virus, een tijdelijke opnamestop af te kondigen. Zowel het bestuur als de vrijwilligers vinden dit een heel vervelend en ingrijpend besluit. Vooral voor de mensen in de terminale fase in Best en omstreken. Het is echter alles behalve stil in het Bijna Thuis Huis.

BEST - “Het voelt vreemd, De Vlinder zonder gasten”, aldus Lucie Schers, één van de coördinatoren van het Bijna Thuis Huis in Best. Het besluit om tijdelijk geen gasten op te nemen, heeft niet alleen te maken met de kwetsbare doelgroep, maar ook met de risico’s voor de vrijwilligers. Zoals Lucie dat verwoordt: “Veel van hen behoren zelf ook tot de kwetsbare groep in de samenleving. We kunnen en willen geen onnodige risico’s nemen. Niet voor de gasten, maar ook niet voor onze zo gewaardeerde vrijwilligers”. 

Opstart in fases 
Wanneer De Vlinder weer opengaat is nog onzeker. Wel zijn de maatregelen/plannen voor heropening inmiddels gemaakt. Er is nagedacht over het gebruik van beschermende middelen en over hoe om te gaan met de 1,5 meter regel. Inmiddels staat ook vast dat de opstart in fases zal gaan. De eerste tijd zal op halve capaciteit gedraaid worden. Wanneer we Corona vrij blijven, zal worden opgeschaald naar de volle capaciteit. Ook de vrijwilligers hebben niet stil gezeten. “Het komt vrijwel nooit voor dat het Bijna Thuis Huis niet bewoond wordt door gasten,” geeft Lucie aan. “Dat biedt ons nu de unieke kans de boel weer eens helemaal onderhanden te nemen en op te frissen, net als bij een grote voorjaarsschoonmaak”.

Uitbreiding 
Al langer heeft De Vlinder plannen om uit te breiden, om zo aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. De huidige situatie geeft extra vaart aan deze plannen. Schers: “Er is nu volop tijd om hier een slag te maken. In werkgroepen wordt nagedacht over de behoeften vanuit de gasten en de organisatie. Mogelijkheden worden kritisch overwogen en er zijn zelfs bezichtigingen ingepland. Hoewel een definitief besluit nog niet genomen is, worden de plannen wel steeds concreter. Fijn om hier nu wat extra stappen in te kunnen nemen.”

Vrijwilligers
Hoewel De Vlinder dus tijdelijk geen gasten onderbrengt, is dit een periode die ook goed gebruikt kan worden voor het werven van vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zelfs een kijkje nemen in de nu lege appartementen om zo een indruk van het geheel te krijgen. Lijkt het je wat om óók bij De Vlinder te werken? Neem zeker een kijkje op de site en maak vrijblijvend een afspraak voor een gesprek. www.bijnathuishuisbest.nl of bel: 06-44873800.

Kim van Hout
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden