Logo groeiendbest.nl


Medewerkers Lilian en Roar van de bieb bezig met het aanbrengen van plakstrips om de anderhalve meter afstand duidelijk te maken.
Medewerkers Lilian en Roar van de bieb bezig met het aanbrengen van plakstrips om de anderhalve meter afstand duidelijk te maken. (Foto: )

Medewerkers CultuurSpoor zijn klaar voor beperkte opening

Ze zijn er helemaal klaar voor, de medewerkers van CultuurSpoor Best. Vanaf maandag is de bibliotheek weer beperkt open. De hele afgelopen week is er druk gewerkt om alles coronaproof te maken.

Best - Er is tape op de vloer geplakt om makkelijker afstand te houden, er is volop desinfecteergel ingeslagen en er staan mandjes klaar. Die moeten een indicatie geven hoeveel mensen er binnen zijn. Zijn de mandjes op, en is het maximale aantal bereikt, dan moet de volgende bezoeker even wachten.

"Er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt’", zegt directeur Ingrid van Beek. Premier Rutte was er tijdens de laatste persconferentie op 6 mei heel stellig in. "Vanaf maandag mogen ook de bibliotheken weer open", zei hij. Maar dat bleek toch te optimistisch. Van Beek: "We hebben natuurlijk meteen bekeken of 11 mei haalbaar was, maar dat was onmogelijk en hebben we ook direct gecommuniceerd. Toch stonden er op 11 mei al de nodige mensen voor de deur, die graag weer nieuwe boeken wilden lenen. Dat geeft aan hoe zeer de bibliotheek de voorbije weken is gemist."

Papieren boek 
Van Beek vervolgt: "Gedurende de hele periode zijn mensen blijven vragen of we toch niet open konden gaan. Ze vergeleken de bieb met de supermarkten. Daar kon met behulp van winkelwagentjes en extra desinfecteren toch ook worden gewinkeld? Maar wij hebben, net zoals alle andere bibliotheken in Nederland, de richtlijnen van het RIVM gevolgd en die waren heel duidelijk: niet opengaan. Gelukkig waren er volop mogelijkheden om online boeken te lezen. Bibliotheek online kwam meteen met een grote hoeveel gratis te lezen e-books en gratis te beluisteren luisterboeken. Ook voor niet-leden. En de ThuisBieb-app bevatte honderd e-books, voor elk wat wils, die nog tot 1 juni – ook gratis - te gebruiken is. Maar vooral oudere lezers hebben toch nog het liefst een papieren boek in hun handen."

Openingstijden
De bieb is van maandag tot en met zaterdag open tussen 10.00 uur en 14.00 uur en kinderen onder de 12 mogen alleen naar binnen onder begeleiding van een volwassene. Alle materialen worden na inlevering gereinigd en gaan vervolgens 72 uur in quarantaine.

Gisteren begonnen bij CultuurSpoor ook weer de muziek- en danslessen. Voorlopig nog één-op-één en op afstand. Sowieso dienen zowel de medewerkers als de bezoekers zich aan de RIVM-richtlijnen te houden.

Kim van Hout
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden