Logo groeiendbest.nl


Mila en Julie ruimen zwerfafval op.
Mila en Julie ruimen zwerfafval op. (Foto: )

Afval ruimen kan altijd

Eigenlijk zou er in maart een opschoondag worden gehouden in Best. Leden van de Jeugdraad namen het initiatief om het zwerfafval, dat op tal van plekken te vinden is, op te ruimen. Nu het coronavirus de gezamenlijke actie onmogelijk maakt, roepen de leden van de Jeugdraad vrijwilligers op om op zelfgekozen momenten het zwerfafval te ruimen.

Door Theo Louwers 

BEST - Al eerder werd er een oproep geplaatst om het zwerfafval op te ruimen. Veel vrijwilligers leverde het niet op. "Ik woon in De Beerzen", zegt Rian, begeleidster van de Jeugdraad. "Daar meldden zich voor Oirschot en De Beerzen meer dan tachtig vrijwilligers, die op gezette tijden het zwerfafval willen opruimen. In Best moet dat ook kunnen."

Over afval is in Best veel te doen. Onlangs werd de manier van restafval ophalen aangepast. Op de vraag van Hans Berkers, raadslid voor Best Open, vorige week maandag tijdens de raadsvergadering, over hoe het met de inzameling van PMD stond, kon wethouder Rik Dijkhoff (VVD) nog geen duidelijk antwoord geven. Berkers wilde weten of het PMD nu minder is vervuild bij de nieuwe aanpak. "De vervuiling van het PMD daalt, dus dat is een goede trend, maar er zijn nog geen cijfers bekend", aldus Dijkhoff. "Wij doen er alles aan om die cijfers zo snel mogelijk boven tafel te krijgen."

Coronaproef
De leden van de werkgroep van de Jeugdraad, die de opschoondag wilden houden, gingen niet bij de pakken neerzitten. Ze namen zelf het initiatief om alleen of met tweeën toch zwerfafval op te ruimen. "Wij hebben spullen uitgedeeld waarmee het zwerfafval kan worden opgeruimd en zijn aan de slag gegaan. Kinderen kunnen alleen of met een ouder op momenten dat het hun schikt aan het werk", zegt begeleidster Rian.

Zwerfafvaloppakkers 
In Best zijn zes zwerfafvaloppakkers, maar die opereren voornamelijk in het buitengebied. "Wij zouden graag zien, dat dit aantal wordt uitgebreid naar meer vrijwilligers, die ook in de andere wijken van Best actief worden. Mensen willen best helpen, als ze maar weten waar ze moeten zijn om zich te melden en ze moeten gefaciliteerd worden. Stokken waarmee afval opgepakt kan worden, zakken om het afval in te doen en hesjes waarmee ze herkenbaar zijn. Vaak zie dat als mensen worden gezien en gewaardeerd, dat de groep groeit." Mensen die mee willen helpen het zwerfafval op te ruimen, kunnen zich melden bij de gemeente.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden