Logo groeiendbest.nl


Rob Ruggenberg aan het werk. De jeugdboekenauteur deed altijd zeer grondige research. Voor de zeven boeken die hij eerder schreef ontving hij veel prijzen waaronder de Thea Beckmanprijs.
Rob Ruggenberg aan het werk. De jeugdboekenauteur deed altijd zeer grondige research. Voor de zeven boeken die hij eerder schreef ontving hij veel prijzen waaronder de Thea Beckmanprijs. (Foto: )

Boek Rob Ruggenberg 'Offerkind' postuum uitgegeven

Afgelopen oktober overleed de geliefde jeugdboekenauteur Rob Ruggenberg (1946-2019). Vlak voor zijn onverwachte overlijden legde Rob de laatste hand aan Offerkind. Samen met de familie is zijn laatste boek tot stand gekomen en verscheen op 15 april.

Door Theo Louwers

BEST - Voor dit verhaal liet Rob zich inspireren door de vondst van een graf uit de bronstijd op een plek waar hij als kind vaak speelde, vlakbij Wassenaar. “Drie dagen voor Rob overleed, leverde hij zijn laatste manuscript in. Samen met zijn echtgenote Hannie, en de rest van de familie hebben wij het boek toch besloten klaar te maken voor druk, en uit te geven. Uiteraard met de hulp van de uitgeverij Querido”, zegt Wendy Beenakker namens haar tante Hannie Ruggenberg. “Voor de laatste details hebben we dus al zijn aantekeningenboekjes doorgewerkt en zijn archief leeggetrokken. Alle details moesten kloppen, dus de lat lag hoog. Uiteindelijk hebben we het samen voor elkaar gekregen en is ook zijn laatste boek ‘Offerkind’ vanaf nu in de boekhandel verkrijgbaar.”

Betrokken
Hannie Ruggenberg is altijd betrokken geweest bij de totstandkoming van de boeken van haar man. “Het is bijzonder om de afronding van het laatste boek van Rob zo mee te maken”, zegt Hannie. “Wij waren beiden gepensioneerd en de laatste vijftien jaar veel bij elkaar. Wij spraken samen over het verloop van zijn verhalen. Zo kwamen wij tot leuke ideeën. Soms werden die meegenomen, soms weggegooid. Als Rob scholen bezocht ging ik altijd mee. Ik hing bij voorbeeld de posters op en volgde achter in de klas zijn verhaal.”

Rob was van huis uit journalist. Hannie: “Hij schreef grote achtergrondverhalen en was heel geïnteresseerd in geschiedenis. Om zijn verhalen goed neer te zetten, deed Rob veel onderzoekswerk. Vooral archeologen waren belangrijke informatiebronnen. De laatste jaren is er veel veranderd in het werk van archeologen en dat leidde tot nieuwe gezichtspunten. Dat hield soms in dat Rob zijn verhalen moest aanpassen, want het moest kloppen. Wat hij niet kwijt kon in het boek, werd op grote websites geplaatst. Kinderen konden dan voor spreekbeurten of uit interesse de sites bezoeken. Bij dit laatste boek is dat echter niet mogelijk.”

Emotioneel
De bedoeling was om het boek Offerkind te presenteren in Archeon. “Het was een heel proces om het boek af te ronden zonder dat Rob er bij was. Voor mij was het erg emotioneel. Door het coronavirus viel de geplande presentatie in het water. Maar Rob heeft een heel mooi boek achtergelaten. Een recensent schreef al dat dit zijn beste boek is.”

Over Offerkind
Aïn vlucht van haar familie vandaan omdat ze iets ergs heeft gedaan waar ze zeer zwaar voor zal worden gestraft. Ze moet een plek vinden waar ze veilig is. Ze weet waar die plek is. Een reizende koopvrouw heeft haar verhalen verteld over de zee, ver weg in het westen. Daar kun je op het strand barnsteen vinden, waar je kostbare kralen van kunt maken.

Een meisje alleen kan niet overleven in het Nederland van vierduizend jaar geleden, dus is ze blij dat Kraai met haar mee is gevlucht. Kraai voelde zich een buitenstaander omdat zijn vader van een andere stam is en hij er anders uitziet. Samen met hem moet ze uit handen van de achtervolgers kunnen blijven. Maar kunnen ze wel op tegen de wraak van de moerasgodin?

Publieksfavoriet
Offerkind is het achtste boek van Rob Ruggenberg. Voor zijn eerdere boeken ontving hij de Thea Beckmanprijs, de Publieksprijs Brabantse Letteren, meerdere Vlag en Wimpels van de Griffeljury en de Prijs van de Nederlandse Kinderboekwinkels.

Maar waar hij het meest trots op was, was het winnen van de Prijs van de Jonge Jury, een publieksprijs van jongeren tussen de 12 en 15 jaar.

Ruggenberg was de eerste en tot nu toe nog steeds enige man die de prijs ooit won, ook als enige ooit met een historisch jeugdboek. Ieder boek belandde steevast in de top 3 bij de Jonge Jury.

Theo Louwers
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden