Logo groeiendbest.nl


Foto:

"Dionne gaat culinair" Hart onder de riem voor mevrouw van Buren

Inmiddels bevinden we ons zo’n acht weken in een intelligente lockdown in Nederland. Op radio en tv wordt niets anders dan aandacht besteed aan het coronavirus. Terecht, het is ook een bijzondere situatie waarin we ons bevinden. Voor veel inwoners van Best staat de wereld even stil, zo ook voor Wil van Buren. Al ruim acht weken heeft ze haar man, waarmee ze inmiddels bijna zestig jaar is getrouwd, niet kunnen bezoeken in verpleegtehuis De Kanidas. Als alternatief zwaait ze iedere dag even voor het raam aan de voorzijde van De Kanidas en vangt dan een glimp op van haar man.

Wil is een pittige en intelligente dame die alles nog goed op een rijtje heeft en weet wat ze wil. “Begrijp me goed, ik ben geen heilige hoor, maar wil een statement maken. Niet alleen voor mijn man maar zeker ook voor de medebewoners en het zorgpersoneel. Ik heb erg veel respect op de wijze waarop het personeel zorg verleent aan alle bewoners. Petje af! In de praktijk zie ik dat zij het steeds zwaarder krijgen.

Wil is een stille actie begonnen om duidelijkheid te krijgen welk perspectief ze heeft om haar man weer te kunnen ontmoeten. Bezoek in verpleegtehuizen is nog steeds niet toegestaan. Met elkaar even een praatje maken, een arm om de schouder, een knuffel... Dat lukt en mag op dit moment niet. “Ik begrijp absoluut het standpunt van het RIVM en onze regering. Heb hiervoor respect zelfs. Ik maak me alleen zo’n zorgen over de bewoners van alle verpleeg-en verzorgingstehuizen die nu letterlijk achter de geraniums zitten en de warmte van familie, vrienden en kennissen missen. En dat al acht weken lang.”

Ze heeft als protest plaatsgenomen in een tuinstoel inclusief warm dekentje voor de ingang van De Kanidas ondanks de kou en slechte weersomstandigheden. Inmiddels heeft haar “actie” geresulteerd in een artikel op de voorpagina van het ED, interview voor SBS, Hart van Nederland enzovoorts. Alle media aandacht heeft haar overdonderd.

Dit was nooit haar bedoeling. Hoe bijzonder om te zien dat haar stille actie mensen in beweging brengt om haar een hart onder de riem te steken door middel van het afgeven van een zelfgebakken cake en een gezin uit Tilburg die speciaal voor haar een bosje bloemen ter ondersteuning komt afgeven.

Ik zie tranen in de ogen van mevrouw van Buren. “Mensen die worden opgenomen in een verpleegtehuis zijn hun laatste levensfase ingegaan en verdienen warme aandacht, hier doe ik het voor.” Op de vraag met welk lunchgerecht ik haar blij kan maken kijkt ze mij verwonderd aan en antwoord direct: iets met vis!

Ik heb haar verrast met het onderstaande gerecht wat in een handomdraai op tafel staat. Een heerlijk voorjaarsgerecht wat eenvoudig is om te maken. Wat heeft ze genoten! Met haar hoop ik vele anderen! Blijf gezond en keep distance!

Wat heb je nodig?

• 3 eieren • 2 el yoghurt • 1 el mayonaise • 3 el olijfolie • 1 el witte wijnazijn • versgemalen zwarte peper • 1 zakje veldsla • 1 rijpe avocado • 1 zakje botersla • 2 bakjes rivierkreeftjes (a 100 grarm) • handje geroosterde pijnboompitjes

Bereidingswijze:

Eieren in 7 minuten half zacht koken. Ondertussen mooie dressing kloppen van yoghurt. Mayonaise, olie, azijn, mespunt zout en peper naar smaak. Eieren onder koud stromend water laten afkoelenk pellen en halveren. Avocado schillen, halveren en in smalle parten snijden. In slakom veldsla mengen met botersla en avocado. Salade voorzichtig omscheppen met yoghurtdressing en rivierkreeftjes. Eieren op salade leggen en bestrooien met zout en peper. Eventueel nog garneren met fijngesneden bieslook.

Smakelijk!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden