Logo groeiendbest.nl


Op de foto vlnr: Erwin Kenter, Jan van de Ven, Ton Henst, Lisette van Druenen en Matjan van de Ven.
Op de foto vlnr: Erwin Kenter, Jan van de Ven, Ton Henst, Lisette van Druenen en Matjan van de Ven. (Foto: )

Veilige bezoekplekken verzorgingshuizen

Bij de verzorgingshuizen Nazareth en Kanidas werden vorige week twee containers geplaatst, die zijn ingericht om mensen met elkaar in contact te brengen. Nu familieleden hun naasten in verband met het coronavirus niet mogen bezoeken in de verzorgings- en verpleeghuizen werd er gezocht naar een oplossing.

Door Theo Louwers 

De containers zijn zo ingericht dat bewoners van verpleeghuizen aan de ene kant kunnen zitten en familieleden aan de andere kant van de doorzichtige schermen. Aanraken kan niet, maar de nabijheid is wel 'voelbaar'. "De bezoekerscontainers zijn heel waardevol", zegt Lisette van Druenen, dagbestedingsspecialist van Nazareth en Kanidas. "De reacties van bewoners en familieleden zijn heel positief en soms ook heel emotioneel. Als je je naasten wekenlang niet hebt kunnen zien van dichtbij, maakt dit veel los."

Idee
Het idee voor de bezoekcontainers komt van bureau Dorpsevenementen in samenwerking met het Centrummanagement Best. De beide Plussupermarkten Erwin Kenter en Ton Henst maakten het plaatsen van de containers mede mogelijk. "We hebben de ruimtes huiselijk ingericht", licht Matjan van de Ven toe. "Zo voelen bezoekers zich eerder op hun gemak."
"Hier hebben mensen meteen iets aan", vindt Ton Henst. "Daarom hebben wij dit mede mogelijk gemaakt. Wij zijn blij dat de containers zo snel geplaatst konden worden. Ze staan er minimaal een maand."

Blik op vroeger
Om te voorkomen dat de gesprekken stilvallen, een bezoek mag 20 minuten duren, staat er een 'Blik op vroeger' op tafel. Lisette van Drunen: "Daarin zitten kaarten met foto's, die bezoekers kunnen gebruiken om over vroeger te praten. Het helpt om het gesprek aan te gaan. Ook worden er foto's gemaakt, één voor de bewoner en één voor de bezoekers. Dat wordt heel erg goed ontvangen."
Eerder maakten Dorpsevenementen en het Centrummanagement drie orgelconcerten op zondagen mogelijk. Ook dit initiatief werd door de bewoners van de verpleeghuizen Nazareth en Kanidas van Archipel heel erg gewaardeerd. Mocht het nodig zijn dat de containers langer hun functie kunnen vervullen, dan wordt bekeken of het realiseerbaar is om ze langer te laten staan. De vlonder op de voorgrond wordt nog vervangen door een professionelere opstap.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden