Logo groeiendbest.nl


Voedselpakketten die klaar staan bij de Voedselbank Best.
Voedselpakketten die klaar staan bij de Voedselbank Best. (Foto: )

Werkwijze Voedselbank Best: 'Per gezin mag één lid naar binnen'

De Voedselbank Best heeft de wijze van verstrekking van voedselpakketten tijdens de coronacrisis aangepast. Eerst konden de cliënten door middel van een zogenaamde winkelformule voor een deel zelf hun pakket samenstellen.

Door Theo Louwers

Best - Frans van Rosendaal, voorzitter van het bestuur van de Voedselbank Best: "Dat gebeurde doordat ze samen met een vrijwilliger langs de klaarstaande artikelen hun keuzes konden maken. De cliënten werden op volgorde van binnenkomst geholpen en konden daarnaast een kopje koffie, thee of iets fris drinken."

De coronacrisis noopte de Voedselbank hun werkwijze aan te passen. Van Rosendaal: "Het gaat nu als volgt: buiten worden ze door een vrijwilliger opgevangen en moeten ze op anderhalve meter afstand van elkaar in de rij wachten. Zij dienen hun handen met ontsmettingsdoekjes te behandelen. Per gezin mag maar één lid bij de Voedselbank naar binnen. Binnen staan de pakketten klaar waarbij onderscheid is aangebracht in kleine-, middel- en grote pakketten afhankelijk van de gezinssamenstelling. Deze pakketten zijn donderdagmiddag en vrijdagmorgen gevuld en staan in kratten in winkelwagentjes klaar. De cliënten dienen deze kratten buiten om te laden in hun boodschappentassen. Zodoende blijven de cliënten niet langer dan strikt noodzakelijk in de uitdeelruimte. Tijdens de werkzaamheden wordt met beschermingsmiddelen gewerkt en hanteren ook de medewerkers de anderhalve meter-maatregel."

Veel vrijwilligers

De werkzaamheden worden door een vijftiental vaste vrijwilligers verricht waarbij onder andere viermaal per week artikelen worden opgehaald bij de vaste leveranciers zoals de supermarkten en Voedselbank Eindhoven. "Dat zoveel vrijwilligers bereid zijn om in deze moeilijke periode hun werkzaamheden te verrichten wordt door het bestuur zeer op prijs gesteld", geeft Van Rosendaal aan. Het pand van Voedselbank Best bevindt zich aan Sportlaan 10.

Aantal cliënten

Door de crisis loopt het aantal cliënten snel op. "Wekelijks hebben we nieuwe aanmeldingen", zegt Frans van Rosendaal. "De Voedselbank ondervindt veel ondersteuning zowel financieel als in natura. Het bestuur wil dan ook alle gulle gevers heel hartelijk bedanken voor hun gave. Mede dankzij al degenen die de Voedselbank een warm hart toedragen kunnen zij wekelijks een volwaardig voedselpakket verstrekken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden