Logo groeiendbest.nl


(vlnr) Tom Olsa, Harrie van Vroenhoven, Gonnie Engelen, Roel Timmers, Corrie Erich
(vlnr) Tom Olsa, Harrie van Vroenhoven, Gonnie Engelen, Roel Timmers, Corrie Erich (Foto: )

Maakt Bata je nieuwsgierig? Groep 8 nam proef op de som

BEST - De leerlingen van basisscholen De Paersacker en Zevensprong in ieder geval wel. De groepen 8 onder leiding van hun leerkrachten Hanneke en Jacqueline, hebben samen met de Werkgroep Educatie van Dye van Best in een pilot de concept lesbrief getoetst en van feedback voorzien.

Batadorp is in 2016 beschermd dorpsgezicht geworden. Dat wil zeggen dat het dorp binnen de Erfgoedwet een beschermde status heeft gekregen. Hierdoor blijft het karakter en de historische structuur behouden vanwege hun cultuurhistorische waarde. Die status heeft het Batadorp met name gekregen vanwege de bijzondere bouwwijze van de huizen en de belangrijke rol die het bedrijf heeft gehad voor de ontwikkeling van Best. Bata bouwde 130 woningen met daarbij een eigen school, ziekenhuis, sportclub, winkel en boerderij. Werk, wonen, school en vrije tijd: alles was Bata.

Metamorfose
Een enthousiaste groep van rondleiders neemt aan de hand van de lesbrief leerlingen mee in de industrialisatie volgens de familie Bata. De opdrachten geven de leerlingen inzicht in de bedrijfsfilosofie; het industriecomplex met bijhorend dorp. Een filosofie die onder de huidige arbeidsverhoudingen ondenkbaar zou zijn. Maar ook dat deze oude fabrieksgebouwen nog steeds van belang zijn. In het eerste gebouw worden nog steeds Bata-werkschoenen gemaakt. De andere gebouwen ondergaan een metamorfose, van een verwaarloosd en droefgeestig terrein naar een levendig gebied met allerlei ondernemersactiviteiten. In deze metamorfose behoudt men het industriële karakter zo goed als mogelijk. De lesbrief geeft inzicht en reikt hulpmiddelen aan voor de leerlingen om in het verleden te duiken. Te ervaren dat op deze plaats het verleden en heden elkaar ontmoeten en dat dit heel goed kan samengaan.

Officieel tintje
Erfgoedvereniging Dye van Best kreeg de mogelijkheid om een klein museum in te richten in het middelste gebouw bij de ingang van de Bata Schoenwinkel en het restaurant. Bijzonder is dat de tentoonstelling in een glazen kasje is ingericht waardoor je een doorkijk hebt op de geëxposeerde spullen. Met dit museumpje op de achtergrond is de lesbrief door Harrie van Vroenhoven officieel overhandigd aan de voorzitter van de Intern Cultuur Coördinatoren van de basisscholen, Roel Timmers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden