Logo groeiendbest.nl


Addie van der Vleuten Best Vooruit hardlopen in ardenne
Addie van der Vleuten Best Vooruit hardlopen in ardenne (Foto: Fotopersburo Bert Jansen)

Trailrunning over 261 km

BEST - Sommigen verklaren hem voor gek, maar ultraloper Addie van der Vleuten ziet het zelf anders. Eind februari deed hij mee aan een loop van maar liefst 261 kilometer in de Belgische Ardennen. “Ik probeer mezelf uit te dagen door steeds langere en extremere parcoursen af te leggen. Ik stel mijn eigen plan en schema’s op. Intussen weet ik wat het beste bij mij past. Belangrijk is gezonde en gevarieerde voeding.”

Door Theo Louwers

Onder ultralopen worden tochten gerangschikt die langer zijn dan de marathon. Van der Vleuten (30) deed mee aan de monstertocht, The Montane Legends Trail, door heuvelachtig terrein. Vrijdag 21 februari vertrok hij om 6 uur met 51 deelnemers. Op 24 februari moesten de deelnemers voor 11.15 uur binnen zijn. Addie eindigde als tweede. Slechts 15 deelnemers haalden de finish.

“Tijdens de loop moet je langs vier checkpoints”, vertelt Addie. “Bij die checkpoints krijg je van de organisatie een warme maaltijd en eventueel medische verzorging. Voor de rest van je verplichte uitrusting moet je zelf zorgen. Op het eerste checkpoint heb ik 40 minuten de tijd genomen om te rusten, eten, mezelf te verzorgen en de drinkflessen te vullen. Ook laadde ik steeds bij een checkpoint mijn telefoon en horloge op. Met het horloge kon ik ook navigeren. Ik had een grote tas klaargemaakt met onder andere slaapspullen, maar heb er geen gebruik van gemaakt. De tweede nacht was bijzonder zwaar. Ik raakte vermoeid en begon te hallucineren. Toen het licht werd kreeg ik weer energie van het daglicht.”

Herstellen
Eten tijdens de tocht is belangrijk. “Mijn horloge geeft aan dat ik 15.000 calorieën heb verbrand. Sommigen deelnemers hebben moeite om alles wat ze eten binnen te houden. Gelukkig heb ik daar geen moeite mee. Je hebt als loper ook een gps-tracker bij je. Als je verkeerd loopt, krijg je van de organisatie een telefoontje. Na een dergelijke tocht heb ik een week nodig om te herstellen en wel een paar weken om aan te sterken. Pas in mei ga ik weer een lange tocht lopen.”

Samen
Vanaf de start van de onmenselijke tocht door het heuvelachtige en vochtige terrein, liep Van der Vleuten met enkele Nederlanders en Belgen. Ook twee Denen sloten zich aan. “De eerste 160 kilometer hebben wij samen gelopen. Vanaf het derde checkpoint ben ik alleen verder gegaan. Ik lag lang op de derde plek. Ik wilde naar voren en heb degene die 2 uur voor me lag, ingehaald. De koploper lag 5 uur voor me. Die was onbereikbaar.”

Slagregen
In totaal liep Addie 55 uur en 14 minuten over de 261 kilometer. “Het was erg nat en we moesten over veel boomstammen klimmen. Mijn schoenen sopten constant en ik liep blaren op. Daarom heb ik bij een checkpoint mijn voeten laten intapen. De laatste 40 kilometer trok de wind aan en sloegen de slagregens in mijn gezicht. Het was afzien. 25 kilometer voor het einde had een vrijwilliger nog een extra checkpoint ingericht. Daar heb ik nog wat tosti’s gegeten.”

Afvallen
In 2014 begon Van der Vleuten met sporten. “In eerste instantie ging ik naar de sportschool om wat af te vallen. Het streven daarna was om aan de halve marathon mee te doen. Ik vond het trainen zo leuk, dat ik verder ben gegaan. In september 2015 deed ik mee aan de marathon van Berlijn en in 2016 leerde de trails kennen. In 2017 volgde mijn eerste triatlon. Dat jaar liep mijn eerste tocht van 80 kilometer.

Honderd mijl
De vierde vindt plaats in juli van dit jaar: 160 kilometer die in rondjes wordt afgelegd. "Je moet minimaal 28 ronden voltooien, wil je voor een medaille in aanmerking komen. Vorig jaar september deed ik mee aan The Great Escape, een tocht van 100 mijl van Ettelbruck naar Mamboge. Het is de eerste tocht van in totaal 4 grote tochten. In december heb ik meegedaan aan de The Bello Gallico, ook 100 mijl. The Montane Legends was de derde."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden