Logo groeiendbest.nl


Burgemeester Hans Ubachs. Foto: Michiel Wasmus
Burgemeester Hans Ubachs. Foto: Michiel Wasmus (Foto: michielwasmus)

Burgemeester Ubachs: “Zorg voor elkaar”

BEST - Bij de gemeente Best worden de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus op de voet gevolgd. Veel ‘slachtoffers’ heeft het virus nog niet gemaakt in Best, maar toch zijn mensen voorzichtig. Burgemeester Hans Ubachs: “We bevinden ons in een unieke situatie in Nederland. Ik snap dat deze veel van ons vraagt. Als we de schouders eronder zetten lukt het om het coronavirus een halt toe te roepen.”

Door Theo Louwers

“Ik verzoek alle Bestenaren om ondanks alle maatregelen en de oproep om de sociale contacten te beperken, toch te zorgen voor de kwetsbaren onder ons. Help bijvoorbeeld alleenstaanden als zij ziek zijn. Maar neem daarbij uiteraard de hygiënemaatregelen in acht. En houd rekening met ouderen en mensen die al een zwakkere gezondheid hebben. Zorg voor elkaar! Verder wil ik alle hulpdiensten en mensen die werkzaam zijn in de zorg, kinderopvang of het onderwijs een hart onder de riem steken. Deze bijzondere omstandigheden trekken een zware wissel om onze samenleving en in het bijzonder de hulpdiensten.” Als gemeente volgen wij de landelijke richtlijn en handelen wij naar de maatregelen die daarnaast speciaal voor de provincie Noord-Brabant gelden”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 

Markt
“De weekmarkt op zaterdag 14 maart is wel doorgegaan. Het gaat om een buitenactiviteit, die verschilt van sportactiviteiten. Sporters hebben gedurende de activiteit veelvuldig contact. Daarnaast maken ze na het sporten met meerderen tegelijk gebruik van doucheruimte en/of kantine. Ook bevinden zich geen 100 bezoekers gelijktijdig om een klein oppervlak. Wij verzoeken bezoekers van de weekmarkt om de algemene richtlijnen in acht te nemen en voldoende afstand tot elkaar te houden. Bij de kramen hingen ook posters met instructies.”

Dienstverlening
Gemeentelijke dienstverlening: thuiswerken als basis, maar dienstverlening gaat door. “Dat is het uitgangspunt voor de medewerkers van de gemeente en partners in Bestwijzer. Dit betekent concreet dat de receptie en publieksbalies in het gemeentehuis open zijn en mensen dus gewoon terecht kunnen voor paspoort, rijbewijs enzovoorts. Inwoners die een afspraak hebben maar neusverkouden zijn, hoesten of koorts hebben verzoeken we om uit zorg voor onze medewerkers en anderen niet naar het gemeentehuis te komen en een nieuwe afspraak te maken. Anders zijn ze uiteraard van harte welkom. Bij de balies zijn uit voorzorg wel schermen van plexiglas geplaatst.”
De gemeentewerf is ook geopend. De werkzaamheden in de openbare ruimte gaan door.

Telefonisch of digitaal
In Bestwijzer zijn de informatiemarkt en receptie bemenst. Van klanten die binnenlopen worden de gegevens genoteerd en doorgegeven naar de juiste organisatie of medewerker. Ook de telefonische bereikbaarheid van Bestwijzer en de bereikbaarheid van het Ondersteuningsteam blijven gewaarborgd. Voor alle andere klantcontacten geldt: afspraken zijn afgezegd of vinden telefonisch of via e-mail plaats. Uiteraard gelden er uitzonderingen, zoals afspraken met een spoedeisend karakter. Natuurlijk geldt ook voor medewerkers van de gemeente dat zij de maatregelen in acht moeten nemen als zij neusverkouden zijn, hoesten of koorts hebben.

Interne overleggen gaan alleen door als betrokken medewerkers vanuit het gemeentehuis werken. Werken ze thuis? Dan komen ze niet speciaal naar kantoor. Daarnaast hanteren we op dit moment als regel: niet meer dan vijf deelnemers en alleen in een vergaderruimte waar voldoende afstand houden mogelijk is.

Toptaak
“We wachten op dit moment op nieuwe richtlijnen vanuit de veiligheidsregio’s en bepalen uiterlijk hoe we tot en met 31 maart handelen. Donderdag 12 maart zijn immers nieuwe maatregelen afgekondigd voor heel Nederland, die gelden tot en met 31 maart. Op onze website hebben we de informatie inmiddels gebundeld en als toptaak opgenomen op de homepage.”

KBO Best neemt haar verantwoordelijkheid
Het bestuur van KBO Best volgde de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus nauwgezet. Gaston Slagers, voorzitter van KBO Best had al in een vroeg stadium frequent contact gehad met de relevante instanties zoals gemeente en GGD. “Het formele advies in dat stadium was nog: bijeenkomsten en evenementen gewoon door laten gaan maar mensen die koorts hebben, verkouden zijn, hoesten en of proesten dringend adviseren om niet te komen. Dat formele advies gold voor alle Brabantse gemeenten en stond dus ook op onze gemeentelijke website”, zegt Slagers. “Toen het bestuur de specifieke casus van onze vier praktisch uitverkochte toneelvoorstellingen ‘Kolder in de Polder’ door de toneelclub ‘de Jeugd van vroeger’ onder de aandacht bracht bleef het formele advies onveranderd, ondanks dat we aangaven dat de bezoekers veelal senioren zouden zijn.”

Woorden en daden
Het bestuur zat toen met een zwaar dilemma: het formeel advies volgen of toch de voorstellingen die in de week daarop zouden worden uitgevoerd annuleren. “Uiteindelijk hebben we besloten tot dat laatste. Onze KBO Best is een seniorenvereniging die zorg voor elkaar hoog in haar vaandel heeft staan. Daarnaast weten we dat de formele adviezen hoe te handelen meestal pas volgen nadat ontwikkelingen zich hebben voorgedaan. Vanuit ons verantwoordelijkheidsbesef voor senioren in het algemeen, maar vooral de ouderen onder hen die een meer kwetsbare groep vormen, wilde het bestuur risico’s die de gezondheid van senioren in gevaar kunnen brengen zoveel mogelijk beperken. ‘Zorg voor elkaar’ niet alleen in woorden maar ook in daden. Vooraf heeft het bestuur haar besluit nog voorgelegd aan de voorzitter van KBO Brabant, Leo Bisschops, die het besluit volledig ondersteunde.”

Zwaar
“Natuurlijk was dat een zwaar besluit”, beseft Slagers. “De toneelclub stond al in de startblokken na maanden van intensief oefenen en verheugde zich op de uitvoeringen. Het was voor hen terecht enorm balen toen wij als bestuur hen op zondagmiddag van het besluit persoonlijk op de hoogte kwamen stellen.

Naar de mening van het bestuur heeft de gemeente zich in dezen te gemakkelijk verscholen achter het toen algemeen geldende advies van de GGD en RIVM en te weinig oog gehad voor de door ons aangegeven casus. Dat betreuren wij ten zeerste, maar als seniorenorganisatie hebben wij toen zelf onze verantwoordelijkheid genomen.” Tot nader bericht zijn alle KBO (club) activiteiten inclusief de belasting invulhulp en bezoek 85-jarigen en ouder geannuleerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden