Logo groeiendbest.nl


Toon van der Hijden bij zijn kampioenen. "Een vogel moet bijvoorbeeld zo zwart of geel mogelijk zijn."
Toon van der Hijden bij zijn kampioenen. "Een vogel moet bijvoorbeeld zo zwart of geel mogelijk zijn." (Foto: )

Toon van der Hijden scoort met zijn vogels in Portugal

Toon van der Hijden, lid van De Vogelvriend Best, heeft met zijn vogels goed gescoord op de wereldkampioenschappen in Portugal. Van der Hijden behaalde één keer goud, twee keer zilver en één keer brons. In de afgelopen jaren behaalde de Bestse vogelliefhebber al meerdere wereldtitels.

Door Theo Louwers

BEST - De wereldtitel ging naar de zwavelgele dikbek cini, een vogel die normaal in Afrika voorkomt. Zilver was er voor de zwarte sijs en stammagelaan sijzen. De enkeling van magelaan sijs werd beloond met brons. Toon van der Hijden was zelf aanwezig in Portugal om te kijken hoe zijn vogels het deden en om te ervaren hoe vogelliefhebbers uit de hele wereld hun vogels presenteerden. “Ik heb twee dagen op de beurs rondgelopen”, vertelt Toon. “Uit heel Europa komen de vogelliefhebbers naar de tentoonstelling, waar 2.700 vogels werden geëxposeerd. Afgaande op de publieke belangstelling leeft het houden van vogels, vooral de duurdere soorten, wel.”

Vogels zijn al 50 jaar de hobby van Toon van der Hijden. “Het is te vergelijken met een soort virus waarmee je bent besmet”, legt hij zijn passie uit. “Vroeger hielden veel mensen vogels als tijdverdrijf. Ze hadden volières waarin ze bijvoorbeeld kanaries kweekten. Die werden dan aan het eind van het seizoen opgekocht. Helaas neemt het aantal volgelhouders af. Het zijn voornamelijk vutters, die zich ermee bezig houden. Ik vind het leuk om vogels te kweken. Wil je kampioenen kweken dat moet je ervaring hebben, selectief te werk gaan en streng zijn voor jezelf. Als de eerste eitjes in de nesten liggen, wordt het spannend hoe het gaat lopen." 

Deze periode duurt tot aan de vakantie. Daarna volgt een rusttijd. "Eind september richt je je op het tentoonstellingsseizoen om te kijken hoe je vogels het hebben gedaan. Ik heb vooral klein spul dat altijd binnen zit. Ze zijn niet zo beïnvloedbaar door het weer.” 

Tentoonstellingen zijn belangrijk om kampioensvogels te kweken.“Een keurmeester stelt dan een rapport op waarop wordt aangegeven waar je op moet letten wil je het niveau opkrikken. Een vogel moet bijvoorbeeld zo zwart of geel mogelijk zijn. Je moet de beste vogels houden om mee te kweken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden