Logo groeiendbest.nl


Niek: "Toen ik de keuze maakte om niet meer te drinken zei ik tegen mezelf: die weg ga ik niet meer in."
Niek: "Toen ik de keuze maakte om niet meer te drinken zei ik tegen mezelf: die weg ga ik niet meer in." (Foto: )

Niek van der Bruggen stopte met drinken: 'Ik had geen rem, maar toch vond ik hem wel'

In het kader van Ik Pas zijn we op zoek gegaan naar bekende Bestenaren die hun eigen verhaal over alcohol met ons willen delen. Hieronder het verhaal van Niek van der Bruggen (DJ bij Radio 538).

BEST - Voor Niek was het lange tijd heel normaal om alcohol te drinken. Niek heeft ervaren hoe het is om een leven te leiden waarin alcohol de standaard is. Ieder weekend ging hij op stap en ook bij Radio 538 kwam de wodka en het bier geregeld op tafel. Sinds een tijd leeft hij een alcoholvrij leven. En dit bevalt hem goed.

Alcoholvrij

Niek vertelt dat hij een burn-out heeft gehad en dat zijn coach hem aan het denken heeft gezet over zijn alcoholgebruik. Zijn coach gaf aan dat het als hij sneller van zijn burn-out af wil het een goed advies is om alcohol te laten staan. Dus zo gezegd, zo gedaan. Om zichzelf beter te voelen besloot hij om te stoppen met het drinken van alcohol. Dit beviel hem zo goed dat hij nooit meer is begonnen.

"Ik had geen rem, maar toch vond ik hem wel. Ik heb de sleutel van het contact afgehaald. Toen ik de keuze maakte om niet meer te drinken zei ik tegen mezelf: die weg ga ik niet meer in."

Gestopt en dan? 

Toen Niek net was gestopt merkte hij hoe zijn omgeving op hem reageerde. Als hij in plaats van een biertje een watertje bestelde kreeg hij opmerkingen zoals: ‘mietje’, ‘wat is er aan de hand?’ en ‘doe je niet gezellig mee?’. "Natuurlijk is het soms lastig als je op een feestje bent en iedereen gaat aan de drank", zegt hij. Maar Niek heeft daar een simpele oplossing voor: dan ga je gewoon eerder naar huis. "Het kan ooit even zeer doen om ermee te stoppen, maar daarna kan je je zoveel beter voelen. Ik voel me echt verlost."

Voordelen

Het heeft ontzettend veel voordelen om te stoppen met drinken: je bent fitter, scherper in je hoofd, fysieker, je libido gaat omhoog, je valt af en gaat er beter uit zien. Niek: "Drinken gaat vaak hand in hand met een bepaalde lifestyle: een vette hap, sigaretje, laat slapen en dan hebben we het nog niet gehad over de kwaliteit van slaap. Stoppen met drinken maakt je bewuster en meer alert. Maar het echte positieve ervaar je eigenlijk pas na een halfjaar want dan zegt je lichaam: ‘dank je wel dat je niet meer drinkt’, en dat merk je aan alles."

De kijk van Niek op Ik Pas 

Het ontdekken van hoe je zelf losser kunt zijn zonder alcohol is een veel leukere ontdekking dan los worden van de alcohol. Door mee te doen aan Ik Pas kun je daar aan proeven. "Denk niet dat het saai is zonder alcohol, maar denk het interessant is. Ga 40 dagen eens echt totaal anders leven. Ga genieten. Het werkt niet als je op de bank gaat zitten en niets doet. Vervang alcohol drinken door iets doen wat je normaal nooit zou doen, omdat je een feestje had. Eigenlijk moet je bij jezelf creëren dat je proberen het positieve er uit je zelf te kunt halen."

Tips van Niek

Ga lekker naar het strand op een zaterdagochtend en ervaar hoe het is om op maandagochtend fit op je werk te komen", geeft Niek als tip. Ga op zoek naar dingen die je nog beter kunt doen als je stopt met drinken. "Je kunt dingen ook zonder alcohol vieren. Bijvoorbeeld met lekker eten, ergens heen, iets sportiefs of andere dingen. Wees ook niet te streng voor jezelf als het niet lukt, maar richt je op de ervaring en het meemaken. Maak er een ontdekkingstocht van!"

Luister naar je lichaam 

Niek geeft aan dat iedereen anders is en goed naar zichzelf moet luisteren over wat goed voelt. Het gaat om balans. Als je de balans hebt om met alcohol om te kunnen gaan en dat voelt goed voor jou is dat ook prima. Hij wil absoluut niet belerend zijn. "Kijk naar je innerlijke zelf en maak daarin een bewuste keuze. Maak je het besluit om een avond flink door te zakken, ervaar dan goed wat dit met je doet. Dan ben je ervaringsdeskundige en kan je zelf bepalen of je het wilt of niet", aldus Niek.

Ervaringsdeskundige

"Ik ben niet een ambassadeur van geen alcohol drinken, maar ik ben wel ervaringsdeskundige en het brengt een hoop mooie dingen in je leven als je stopt met drinken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden