Logo groeiendbest.nl


Cor en Wim van den Bergh-van den Berg.
Cor en Wim van den Bergh-van den Berg. (Foto: )

Cor en Wim zijn 60 jaar getrouwd: ‘Je moet altijd achterom blijven kijken'

Cor van den Berg en Wim van den Bergh (hoe krijg je het verzonnen) zijn 60 jaar getrouwd. Burgemeester Hans Ubachs bracht het jubilerende paar vorige week een bezoek. Een mooie bos bloemen en het bijbehorende beeldje ‘Elkaar op handen dragen’ overhandigde de burgemeester aan het paar.

Door Theo Louwers

BEST - Cor en Wim kregen twee zonen, vijf kleinkinderen en één achterkleinkind. Beiden zijn 82 en komen uit Rotterdam. “We hebben eerst twee jaar in Sliedrecht gewoond”, vertelt Cor, “daarna twee jaar in Den Haag. Als we de straat uitliepen stonden we op het strand. Nu wonen we alweer 48 jaar in Best.”

Wim was 35 jaar vakbondsbestuurder. “Ik ben begonnen als bode en vervolgens opgeklommen tot medewerker op kantoor en daarna bestuurder. Toen er in het zuiden van het land een plek vrij kwam zijn we naar hier verhuisd. Mijn werkveld was Brabant en Limburg. Ik richtte me vooral op de Vervoersbond van de FNV", blikt Wim terug.

"Ik heb onder andere stakingen georganiseerd. In 1982 en 1984 hebben we de wegen geblokkeerd. Ik opereerde in het landelijke netwerk van de vakbond en heb van alles gedaan. Ik liet me regelmatig overplaatsen om ervoor te zorgen dat ik me kon ontwikkelen. Vergaderen deden we vaak op zaterdag. Cor ging mee om koffie te zetten en soep te maken.”

Horeca

Cor komt uit de horeca. “Ik had in de kantine van de sociale dienst de leiding over vijf meiden. We verzorgden onder andere de lunches. Wim was vier of vijf avonden van de week en ook in de weekends weg waardoor de opvoeding van de kinderen voornamelijk op mij neer kwam.”

Vrouwenraad

Cor kreeg het sociale thuis met de paplepel ingegoten. “Ik ben geïnteresseerd in mensen. Mijn moeder zie altijd dat je achterom moest blijven kijken om te zien wie er niet mee kon. Degene die niet mee kon, moest je helpen. Toen de jongens naar school gingen, heb ik mee de Vrouwenraad in Best opgericht. We hebben ervoor gezorgd dat de eerste vrouwelijke huisarts in Best werd aangesteld. We hadden de leus ‘Acht tegen één is gemeen’.

Bewonersoverleg

Verder heb ik het eerste kinderdagverblijf in Best mee opgericht en het bewonersoverleg. Ik heb veel werk verricht bij atletiekvereniging Generaal Michaëlis en de cursus zelfverdediging voor vrouwen opgezet."

Toen bekend werd dat het spoor door Best van twee naar vier spoorbanen werd uitgebreid, stond het dorp op de achterste benen. In het centrum zouden de spoorbomen heel vaak dicht zijn, oversteken zou moeilijk worden. Met een veertigtal verenigingen werd het Platform Leefkwaliteit Spoorverdubbeling (PLS) opgezet.

Wim was na zijn pensionering op 58,5 jaar één van de stuwende krachten.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden