Logo groeiendbest.nl


Harrie van Vroenhoven bij Bestse klomp op de plek voormalige klompenfabriek. Foto: Marijke Vermeulen.
Harrie van Vroenhoven bij Bestse klomp op de plek voormalige klompenfabriek. Foto: Marijke Vermeulen. (Foto: Marijke Vermeulen)

Afscheid Harrie van Vroenhoven: 'Dye van Best is een vereniging met invloed op alle vlakken'

In de jaarvergadering van 10 maart neemt Harrie van Vroenhoven (75) afscheid als voorzitter van Erfgoedvereniging Dye van Best. De erfgoedvereniging, die meer dan 50 jaar bestaat, groeide in die periode van een kleine en rustige vereniging naar een grote en zeer actieve vereniging, die niet meer weg te denken is in de gemeenschap van Best.

Door Theo Louwers

Best - “De tijd is gekomen om minder door de agenda geleefd te worden. Daarom draag ik het voorzitterschap over aan Frans van Rosendaal”, verklaart Van Vroenhoven zijn beslissing.

Toen Van Vroenhoven aantrad als voorzitter stelde hij zich enkele doelstellingen. Hij maakte een beleidsplan met als titel: Op weg naar 50 jaar Heemkundekring ‘Dye van Best’. “Allereerst moesten er meer leden worden aangetrokken”, kijkt Van Vroenhoven terug. “Het grotere aantal leden moest zorgen voor een breder draagvlak in Best en leiden tot betere samenwerking met het college en beleidsambtenaren. Ook diende er een betere samenwerking te komen met het IVN en een grotere rol voor de verschillende werkgroepen. De afgelopen dertien jaar is een aaneenschakeling van hoogtepunten geworden en groeide het aantal leden van 100 naar ruim 300.”

Meer naar buiten

Van Vroenhoven vond dat bij zijn aantreden de vereniging te veel naar binnen was gericht en meer naar buiten moesten treden. Het stoorde hem bovendien dat er binnen Best nog geen gemeentelijke monumenten waren. In juli 2009 maakte de voorzitter, tijdens een openbare raadsvergadering, gebruik van het inspreekrecht en gaf het college en de raadsleden een CD met daarop oude panden van Best.

“Diezelfde avond diende de raad een motie in dat het tijd werd voor actie. Het college zegde toe binnen niet al te lange termijn met een voorstel te komen. In 2011 waren de boerderij aan de St. Oedenrodeseweg en de schoorsteen aan de Oirschotseweg de eerste gemeentelijke monumenten.”

Armenhoef

Na de eerste gemeentelijke monumenten volgden er meer. Zo werd de gerestaureerde molen, De Volharding, weer in werking gesteld. 2013 was het jaar van de boerderij. Het is tevens het jaar dat de oudste boerderij van West-Europa (uit 1263), De Armenhoef, wordt gerestaureerd onder supervisie van de gemeente, provincie en rijk. Van Vroenhoven: “Vooraf voerde het bestuur van Dye van Best, in samenwerking met Stichting deKapellekes, een aantal gesprekken met raadsleden om hen te overtuigen van het belang van deze restauratie zodat zij positief zouden staan voor het verlenen van € 100.000,- subsidie. Op 12 november 2014 werd de boerderij weer opengesteld door Pieter van Vollenhoven. Ook verscheen er een boek over de eeuwenoude boerderij.”

Andere memorabele objecten met geschiedkundige allure waren de herbouw van de oude Tiendschuur aan de Hagelaarweg en het tot beschermd dorpsgezicht verklaren van het Batadorp.

Boekjes

Van Vroenhoven schreef elk kwartaal trouw zijn voorwoord in het blad van de erfgoedvereniging, maar ook kwamen er regelmatig verhalen van zijn hand in te staan. Op zijn initiatief werden ook de R.K. Begraafplaats St. Odulphus en de R.K. Begraafplaats Antoniusparochie beschreven.

De voorzitter maakte in 2011 een boekje over de oud-huisarts, Harrie Burgering die van 1919 tot 1961 huisarts was in Best.

“De aanleiding om het boekje te maken was het krijgen van een prachtig Delfts Blauw wandbord met daarop de afbeelding van de eerste woning van dokter Burgering. We kregen dit van kleindochter Annelies Raaymakers, die mij ook de nodige informatie gaf over haar opa en familie.”

Paul Maas, lid van de erfgoedvereniging, maakte met Daniel Vangheluwe een boek met als titel: ‘De toponymie van Best’. Het gaat over het grondbezit en een viertal impressies van de vier herdgangen. Vanaf begin is samengewerkt met Dye van Best.

Foto’s en films

“Om de foto’s en films van de erfgoedvereniging onder betere condities te kunnen bewaren hebben wij dit kunnen onderbrengen bij Regionaal Historische Centrum Eindhoven”, zegt Van Vroenhoven. “Hier worden de foto’s en films onder betere condities bewaard. Later zijn ook alle foto’s van de gemeente Best en de Bata door de werkgroep Beeld en geluid beschreven en gaan de foto’s naar RHCe. Alle foto’s zijn te zien op de beeldbank van Dye van Best.”

In samenwerking met Arjen Schat en Hans van Empel, beiden van Omroep Best, is een film gemaakt met als titel: Een voetspoor door 1000 jaar geschiedenis. Een zeer succesvolle productie.

Educatie

Erfgoedvereniging Dye van Best maakte de laatste jaren veel werk van educatie. Van Vroenhoven: “In 2007 zijn we betrokken geweest bij het opzetten van een lespakket ‘Jet en Jan’ in samenwerking met Erfgoedbrabant. Leerlingen brachten tevens een bezoek aan Museum de Vier Quartieren in Oirschot. Er werd een lespakket gemaakt over de Aarlese Hoeve en de werkgroep Educatie stelde een wandeling samen door het centrum van Best met uitleg over de bezienswaardigheden.”

Toekomst

In de periode van zijn voorzitterschap heeft de erfgoedvereniging veel voor elkaar gekregen. Van Vroenhoven: “Het bestuur heeft besloten om een inventarisatie te maken van de tradities in Best en deze volgens te gaan beschrijven en publiceren op de website. Van heemkundekring wijzigde de naam in erfgoedvereniging, een naam die beter de vele activiteiten dekt van Dye van Best. Wij worden gehoord.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden