Logo groeiendbest.nl


Dankzij donaties van stichting Weeshuis Nijkerk (3000 euro) en stichting Hofstee (2000 euro) kunnen de units geplaatst worden.
Dankzij donaties van stichting Weeshuis Nijkerk (3000 euro) en stichting Hofstee (2000 euro) kunnen de units geplaatst worden. (Foto: )

Donaties realiseren kas voor groentetuin bij rehabilitatiecentrum Hidup Baru

Hidup Baru op West-Timor is het rehabilitatiecentrum van de Indonesische zusters Franciscanessen FCJM in de plaats Atambua op het arme Indonesische eiland West Timor. Steun aan dit centrum is een van de speerpunten van de stichting Harapan.

BEST - In Hidup Baru verblijven dertig tot veertig kinderen, waarvan velen dubbel gehandicapt zijn, alsmede kinderen die een operatie hebben moeten ondergaan en voor hun rehabilitatie nog vele jaren therapie moeten krijgen. Op West-Timor zijn veel mensen die door lichamelijke gebreken belemmerd worden in het leiden van een normaal leven. Door gebrekkige medische voorzieningen kunnen die belemmeringen permanent zijn, en is werken- dus het verwerven van inkomen - uitgesloten. Ernstige armoede gaat dan ook vaak gepaard met lichamelijke gebreken.

Ondanks dat sommige ouders er de voorkeur aan geven hun gehandicapte kind te verbergen, trachten de zusters de ouders te overtuigen om hun kind te laten behandelen. Door middel van therapie of medische ingrepen proberen zij de patiënten geschikt te maken voor een leven buiten het centrum en voor een goede toekomst. Indien dat niet mogelijk blijkt is permanent verblijf noodzakelijk. Nadat met steun van Harapan op het terrein van Hidup Baru enkele waterbronnen waren gevonden is een groentetuin aangelegd.

De groenten zijn voor eigen gebruik maar de zusters willen in de toekomst ook inkomsten verwerven door verkoop. Men wil ook een 'educatieve groentetuin' aanleggen waar de kinderen in rolstoelen naar toe kunnen gaan en kunnen zaaien en planten. Er is echter een probleem: toen er kon worden geoogst kwamen wilde apen uit de omgeving en vraten van de groenten en vernielden veel maiskolven en pompoenen.

Daarom zijn er een aantal kassen van stevig grof gaas nodig. Deze kassen moeten open zijn voor het regenwater maar niet toegankelijk voor de apen. Een 3-units kas van 6 x 30 meter kost 5000 euro. Dankzij donaties van de door Harapan benaderde stichting Weeshuis Nijkerk (3000 euro) en stichting Hofstee (2000 euro) kunnen de units geplaatst worden. Vrijwilliger Nico Eijkmans gaat in april weer voor drie maanden naar West-Timor en zal de werkzaamheden in samenwerking met de zusters coördineren.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden